Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Arcul de Triumf

Arcul de Triumf comemoreaza participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial

Arcul de Triumf face parte dintr-o galerie onoranta de monumente care comemoreaza participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial, alaturandu-se Catedralei Incoronarii de la Alba Iulia, Mausoleului de Marasesti, Crucii Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman si Mormantului Eroului Necunoscut din Parcul Carol Bucuresti.

Pozitionare

Monumentul se afla la intersectia soselei Pavel Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu si Alexandru Constantinescu, si a fost construit in perioada anilor 1921-1922, sub atenta supraveghere si indrumare a arhitectului Petre Antonescu. La serviciile acestui renumit arhitect a apelat Comisia pentru organizarea sebarilor incoronarii, cu ocazia numirii regelui Ferdinand I si a reginei Maria, suverani ai Romaniei Mari.

Istoric

Are 27 de metri inaltime. Primul arc facut din lemn, a fost construit in graba dupa ce Romania si-a castigat independenta (1878), pentru ca trupele victorioase sa treaca pe sub el.

Un alt arc de triumf temporar a fost construit pe acelasi loc, in 1922. Din cauza timpului scurt pana la data evenimentului, doar scheletul constructiei a fost turnat in beton, frumoasele basorieliefuri exterioare fiind realizate temporar din ipsos, lucru ce a facut ca dupa incheierea serbarilor, in octombrie 1922, monumentul sa sufere o degradare severa devenind “o pata” pe imaginea “Micului Paris” interbelic.

Pentru a scapa de acesta “pata” multi au sugerat sa fie daramat, dar presa vremii, in frunte cu Mihai Mora, aduce Arcul de Triumf in atentia publica cerand renovarea lui. Acest lucru se realizeaza in perioada 1935-1936 cu mult ajutor din partea numeroaselor societati ale fostilor combatanti in Primul Razboi Mondial si a populatiei printr-o subscriptie organizata de Ministerul Apararii Nationale, care au contribuit cu peste 7 milioane de lei.

Petre Antonescu impreuna cu o echipa intreaga de artisti ai vremii, Constantin Baraschi, Alexandru Calinescu, Mac Constatinescu, Ion Jalea, Dimitrie Paciurea si Costin Petrescu, dau edificiului o noua fata, in primul rand prin inlocuirea basoreliefurilor din ipsos cu unele din marmura de Ruschita si piatra.

Fatada sudica este frumos impodobita cu doua medalioane in bronz, ce infatiseaza chipurile regelui Ferdinand si al reginei Maria, care le inlocuiesc pe cele originale, distruse de regimul comunist, dupa anii ’80. In locul lor au fost aplicate doua mari flori de piatra, care au fost date jos, dupa 1989, iar chipurile regale si-au reluat locul. Deasupra fiecarui medalion se afla cate o Victorie in relief, opere ale sculptorilor C. Baraski si M. Constantinescu.

Pe fatada nordica, alte doua medalioane au sculptate chipurile Barbatia si Credinta. Barbatia infatiseaza un razboinic cu sabie, lucrare a lui I. Jalea, iar Credinta pe cea a unui tanar cu o cruce, autor C. Baraski. Victoriile de deasupra lor sint executate de sculptorii D. Onofrei si C. Medrea.

Pe pietrele de bolta ale Arcului de Triumf sint inscrise numele localitatilor unde s-au purtat bataliil ale Primului Razboi Mondial pe teritoriu romanesc (Marasesti, Oituz, Cerna, Neajlov, Jiu Olt, Marasti, s.a.), iar pe fatadele laterale sint inscrise proclamatiile regelui Ferdinand catre popor cand tara a intrat in razboi si cea de la Alba Iulia cu prilejul incoronarii.

La 1 decembrie 1936, data ce coincidea cu implinirea a 18 ani de la Unirea Transilvaniei cu Romania, s-a inaugurat monumentul, la festivitate participand si regele Carol al II-lea, mama acestuia, regina Maria si printul mostenitor Mihai.

Astazi

Arcul de Triumf reprezinta un simbol al Bucurestiului, aici desfasurandu-se in fiecare de an de Ziua Nationala a Romaniei (1 decembrie) binecunoscuta parada militara. Inauntru se afla si un mic muzeu, avand aceasi tema (cea a participarii Romaniei in Primul Razboi Mondial), iar deasupra exista o terasa unde se poate urca si de unde se poate admira intregul oras si face fotografii inedite.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 4.5/5 (12 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole, Turism

3 Raspunsuri so far.

  1. […] lucrările de rezistenţă, care vor costa trei milioane de euro, şi pe cele de conservare …Arcul de TriumfArcul de Triumf face parte dintr-o galerie onoranta de monumente care comemoreaza participarea […]

  2. […] Arcul de Triumf – similar cu cel din Paris poate fi vazut in timpul unei plimbari in Herastrau sau in drum spre aeroport […]

  3. Exciting line-up for IRB Nations Cup | World Cup 2010 says:

    […] Arcul de Triumf | Bucuresti […]9 − = five

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player