Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Articol despre Bucuresti publicat in New York Times in 1876

Arhiva ziarului „The New York Times“ contine un articol care dateaza din anul 1876, fiind primul material despre Bucuresti aparut  in faimoasa publicatie.

Bucuresti, supranumit inca de la inceputului articolului „orasul placerii”, este descris ca fiind un loc extrem de vioi, modern, cu cladiri frumoase, de toate felurile, conace splendide si, mai ales, un oras al luxului.

Principalul punct de reper, Podul Mogosoaiei, este prezentat ca fiind zona in care se gasesc palatul, institutiile, teatrele si toate magazinele importante, dupa cum explica jurnalistul in anul 1876.

In continuarea prezentarii este amintita o istorioara legata de un drum extrem de circulat din Bucuresti. In acea zona, cu mai multi ani in urma, spune jurnalistul, se pare ca trecea o caleasca in care se aflau o doamna insotita de fiica ei. „Un tanar ofiter s-a apropiat, le-a salutat, apoi i-a spus doamnei: «Ce ati face daca ar fi sa fug cu fiica dumneavoastra?» Apoi, fara sa astepte un raspuns, tanarul ofiter a luat-o pe fata si a asezat-o cu el in sa, dupa care au plecat impreuna si nu s-a mai auzit de ei o vreme, pana cand s-au intors in Bucuresti casatoriti”, povesteste jurnalistul, subliniind, dincolo de veridicitatea indoielnica a istorisirii, faptul ca in Bucuresti, in acea perioada, se aflau foarte multi ofiteri, pentru ca in oras era o mare garnizoana militara. „Ofiterii sunt tineri politicosi. Adevarati gentlemeni”, mai spune jurnalistul.

Clasa saraca este supersitioasa si fanatica

Se aminteste si faptul ca, din anumite puncte ale orasului, se zaresc Muntii Carpati, spre care se poate ajunge prin Ploiesti. La capitolul religie, ziaristul subliniaza ca in Bucuresti, in acea perioada, erau 300 de biserici. „Preotii sunt, din pacate, ignoranti, clasa saraca este superstitioasa si fanatica. Pe de alta parte, aristocratia practic conduce biserica, dar nu lasa religia sa interfereze prea mult cu felul lor de viata. Un preot este rareori vazut in salonul unui aristocrat”, se mai arata in articol.

De asemenea, jurnalistul se declara uimit de obiceiurile existente la diverse sarbatori. Spre exemplu, jurnalistului i se pare curios ca, in Vinerea Mare, oamenii fac inconjorul bisericii, de trei ori, cantand. Tot la categoria obiceiuri ciudate sunt incadrate si traditiile de Craciun, cum ar fi oameni imbracati in diverse personaje de exemplu, in magi care merg prin oras, intra in cafenele si cer bani. „Paradele de duminica dimineata sunt, de asemenea, ciudate. La ora 11, ofiterii fiecarui regiment din garnizoana merg in parc, unde toti sunt inspectati chiar de print, care trece printre randuri si vorbeste cu fiecare in parte. E un sentiment placut sa vezi asa ceva”.

La capitolul distractie, sunt amintite opera si teatrul, diverse trupe de muzicanti, circul, dar si gradinile de vara. Spre final, ziaristul de la New York Times tine sa sublinieze ca a fost extrem de impresionat de lautari: „Trebuie sa nu uit sa ii amintesc pe «laoutari», sau tigani muzicanti, care canta minunat, folosind cele mai interesante instrumente. Acesti oameni au invatat singuri sa cante”, incheie jurnalistul.

via aici.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole


5 − four =

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player