Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Avrig va fi primul oras din Romania independent energetic

Un mic oras sibian, Avrig a inceput un proiect la capatul caruia va deveni, probabil, primul oras independent energetic din Romania. In plus, energia consumata in oras va fi 100% din surse regenerabile.

Avrigul are aproape 15.000 de locuitori si un prezent cam trist.

Am pierdut 10.000 de locuri de munca in cativa ani. Am ales energia regenerabila pentru ca energia va deveni atat de scumpa intr-un timp atat de scurt, incat oamenii vor fi ingenuncheati de preturi. Trebuie intai sa reducem consumul de energie, sa il eficientizam, iar apoi sa producem energie din surse alternative.

Tanarul primar al orasului, Arnold Klingeis

Resedinta de vara BrukenthalAtunci cand Mecanica Marsa, unde candva se produceau piese de Dacia si Aro, a intrat in insolventa, primarul Klingeis si intreaga administratie locala au incercat sa caute cea mai potrivita cale de salvare de la saracie.

Planul a fost pus pe hartie in 2009, administratia locala sperand ca in facilitatile pentru producerea de energie sa isi gaseasca loc de munca multi dintre fosti angajati de la Marsa.

Marele avantaj al nostru este ca acesti oameni sunt calificati, au o pregatire“, arata primarul. Un alt mare avantaj este ca obtinerea de energie din resurse regenerabile este generos sprijinita de UE, prin fonduri nerambursabile, scopul Bruxelles-ului fiind reducerea poluarii.

Pentru inceput, pe unitatile de invatamant din oras au fost montate panouri fotovoltaice, capabile sa asigure atat incalzirea apei, cat si sa produca curentul electric necesar activitatii de zi cu zi in respectivele scoli. Pe alte institutii publice, au fost montate panouri cu tuburi solare, destinate exclusiv incalzirii apei.

Tot in domeniul energiei solare, Bosch va construi la Avrig, printr-o subsidiara, un parc fotovoltaic de 40 de hectare. Acest parc, care va livra energia in reteaua nationala, va produce de trei ori mai multa energie decat se consuma in Avrig. Administratia este incantata de locurile de munca pe care le va aduce investitia, insa atrage atentia ca energia produsa aici nu va fi mai ieftina pentru cei din Avrig. De aceea, solutiile pentru ca locuitorii din Avrig sa plateasca mai putin sunt altele.

In urmatorii ani, la Avrig vor fi construite sase mari unitati pentru obtinerea de energie verde.

O centrala pe biomasa va asigura energia termala pentru zona rezidentiala Marsa si pentru Centrul de Conferinta care va fi amplasat in fosta zona militara Marsa. O alta centrala, dar pe baza de biogaz, va asigura energia termala pentru cele doua zone rezidentiale din Avrig si pentru Centrul de Energie Regenerabila care va fi construit aici.

Raul Avrig va fi la randu-i folosit pentru producerea de energie, pe el urmand sa fie amplasata o microhidrocentrala. Primarul din Avrig spune ca aceasta microhidrocentrala “va respecta toate masurile de mediu“. Asigurarea vine dupa ce, nu departe de Avrig, pe Transfagarasan, lucrarile pentru construirea unor microhidrocentrale pe un rau de munte, Capra, au distrus complet albia raului. O alta microhidrocentrala va fi amplasata pe conducta de alimentare cu apa a orasului Avrig.

Administratia mai are in plan si o centrala pentru productia de energie regenerabila, formata din sase hale, fiecare masurand 4.000 de metri patrati. Toate aceste hale vor fi acoperite cu panouri fotovoltaice. O alta centrala fotovoltaica va fi construita intr-o alta zona.
Prin acest proiect, Avrigul vrea ca, in 2020, sa fie un oras eficient din punct de vedere energetic si capabil sa ofere consultanta pentru alte orase din judetul Sibiu si din intreaga tara. “Iar cel mai important este sa devenim independenti din punct de vedere energetic in 2030“.

In prezent, administratia din Avrig se afla in discutii cu mai multi investitori (cei din China fiind cei mai numerosi) pentru a transforma platforma industriala Marsa intr-un loc al proiectelor in energie. Foarte interesata de cumpararea platformei s-a aratat o firma din Beijing, care, potrivit primarului Klingeis, ar putea cumpara “foarte curand“.

via aici

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole


3 + six =

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player