Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Cladirea Bibliotecii Nationale din Bucuresti a fost inaugurata ieri, dupa ce a stat in conservare peste 20 de ani.

Proiectul reprezinta cea mai mare investitie in cultura de dupa 1989, lucrarile de reabilitare fiind finalizate in aproxiv 2 ani si jumatate (aprilie 2009 – noiembrie 2011). Desi ieri s-a facut inaugurarea oficiala, in prezenta premierului Emil Boc si al ministrului Culturii Kelemen Hunor, bibliotecii ii va calca pragul publicul larg abia din aprilie 2012, tot acest timp fiind necesar pentru mutarea cartilor si colectiilor din vechiul sediu din Centrul Istoric. In incinta bibliotecii isi va muta sediul si Ministerul Culturii.biblioteca-nationala-din-bucuresti-8

Biblioteca Nationala in cifre:

 • 14 sali de lectura (12.000 m2);
 • 5 sali multifunctionale pentru expozitii, lansari de carte si proiectii;
 • 1 sala pentru “lecturi” audio;
 • depozite de carte (30.000 m2);
 • 1 aula cu circa 400 de locuri;
 • 2 cafenele si 1 restaurant;
 • 9000 mp de birouri unde se va muta Ministerul Culturii;
 • suprafata totala construita de 112.000 m2;
 • 350 locuri de parcare si spatii verzi.

Incepand de astazi, Romania are in sfarsit o cladire adecvata pentru Biblioteca Nationala. Cladirea din Centrul Istoric  in care a functionat Biblioteca Nationala a fost retrocedata (n.r.- dupa retrocedare, cladirea a fost inchiriata in continuare bibliotecii). Incepand de astazi aceasta cladire va fi luata in folosinta de Biblioteca Nationala. Este o cladire moderna, o cladire care poate fi asezata oriunde in Europa si care are toate functile asigurate pentru o biblioteca moderna in secolul XXI. Si din acest punct de vedere eu spun ca Romania, Bucurestiul, a intrat in Europa, a intrat intr-o normalitate pentru patrimoniul cultural scris.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Eliodor Popa, arhitectul proiectului, a declarat ca a avut o sarcina grea incercand sa faca din vechea cladire una functionabila la standardele moderne.

Cand am preluat proiectul, cladirea era destul de degradata, desi se afla in stare de conservare – cel putin la nivel declarativ. Dupa revolutie, cand s-au oprit lucrarile la acest imobil, aici s-au turnat filme de tot felul, cu incendii, cu explozii care au degradat-o destul de mult. Imobilul primea niste fonduri pentru conservare in fiecare an, dar  banii erau putini si lucrarile se faceau de mantuiala.

Din expertizele pe care le-am facut inainte de inceperea lucrarilor, am constatat ca structura nu era ata de afectata incat sa necesite consolidare. Deci, ceea ce am facut noi a fost o refunctionalizare si remodelare a bibliotecii. Cladirea era gandita la nivelul anilor 1985, cand s-a proiectat, iar sarcina noastra era sa realizam o biblioteca la nivelul anilor 2000.

La exterior, arhitectura era discutabila, in stilul epocii respective. O arhitectura care incerca sa imite un stil clasic, dar era total nereusita, inabil executata, atemporala.  Noi nu mai puteam realiza in anul 2000 o cladire de secol XVIII. Am incercat mai multe solutii, mai multe variante, si ne-am oprit la cea pe care o vedeti.

La exterior, coloanele si arhitectura clasica am imbracat-o in acel material compozit care are un aspect de metal si am imbunatatit proportiile coloanelor. Stilul acesta clasic are niste reguli care daca nu sunt respectate, arata foarte rau. Acum cele trei fatade au o colonada clasica pe un soclu din piatra naturala, profilat pe un ecran neutru din sticla. In partea din spate, aula, unde lucrarile au fost mai putin avansate am putut crea o arhitectura complet noua.

Ce a iesit acum la exterior este un stil post modern.

Interiorul a trebuit remodelat complet. Atriumul avea un luminator industrial pus la 9 metri inaltime, ca la halele industriale. Aici a fost o mare batalie fiindca eforturile de a-l ridica pana sus au fost mari si ca tehnica si ca bani, dar am reusit Sala aulei era gandita la parter. A trebuit sa o ridicam la primul nivel ca sa realizam acest spatiu multifunctional la parter.  Salile de lectura erau initial gandite meschin, erau sali mici. Noi am realizat niste sali de lectura mari.

Cladirea aceasta, din punctul meu de vedere, nu respecta principiul bibliotecilor moderne. Acestea au complet separata zona de depozite de zona de lectura pentru a putea fi informatizate, automatizate, cartile sa fie cautate si distribuite rapid. Ori, noi am mostenit o cladire care avea depozitele alipite salilor de lectura. A trebuit sa ne mulam pe aceasta structura si am incercat sa rezolvam cu lifturi de carte care transporta cartile doar pe vericala. S-a luat in calcul si solutia de demolare a cladirii si construirea unei cladiri noi  insa ar fi costat dublu. Noi am beneficiat la aceasta cladire de toata infrastructura. Tot betonul a suferit putine modificari. Daca o luai de la fundatie, inclusiv costurile de demolare, se ajungea la o suma uriasa.

Lucrarile de reabilitare au costat circa 130 milioane de euro.

Sursa: ​aici.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole


9 − = five

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

 • Hoteluri Timisoara
 • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
 • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player