Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Biserica Kretzulescu (Biserica Cretulescu)

Biserica Kretzulescu s-a construit intre anii 1720-1722, prin eforturile cancelarului Iordache Kretzulescu si ale sotiei sale, Safta (una dintre fiicele lui Constantin Brancoveanu).

Biserica Kretzulescu are o mare valoare arhitectonica deoarece se afla la granita celor doua perioade importante ale arhitecturii din Muntenia: cea a domnitorilor fanarioti, respectiv epoca brancoveneasca.

Initial biserica era parte a Hanului Kretzulescu, fiind inconjurata de magazine si de case. Hanul a fost demolat insa, pentru  se construi actualul palat regal.

Biserica a fost distrusa partial in mai multe randuri. Prima data in 1838, cand un cutremur a distrus turnul acesteia. In anul 1859 turnul a fost refacut, intr-un stil neoclasic, cu o turla din lemn acoperita cu tabla, a carei pictura fusese refacuta de Gheorghe Tatarescu. Pridvorul care era inchis, are pictura originala in stilul brancovenesc. Acesta s-a redeschis la renovarea din 1935-1936, cand biserica a fost adusa la forma initiala cu ajutorul arhitectilor Stefan Bals si Em. Miclescu. Tot atunci o turla din piatra naturala i-a luat locul celei din lemn (facute in 1859) si a fost indepartata tencuiala exterioara care era deja distrusa si astfel a fost pusa in valoarea plastica monumentului. Pentru a se sublinia fresca in spirit bizantin care dateaza din 1872, a fost indepartata pictura in ulei a lui Tatarescu, cu exceptia portretelor ctitorilor.Biserica Cretulescu

Cutremurul din 1940 a determinat a alta reparatie majora intre anii 1942-1943.

Alte restaurari au mai avut loc si dupa cutremurul din 1977, dar si dupa Revolutia din 1989, eveniment la care biserica a fost aproape complet distrusa.

Lucrarile de dupa 1990 au fost realizate cu sprijinul preotului Paroh Raduca Vasile. Restaurarea a inceput in 1996 si a durat pana in 2003, atunci cand pictura veche a fost partial spalata.

Biserica Kretzulescu are un pridvor cu cinci arcade pe fatada de vest si cu cate doua arcade pe lateral, care se sprijina pe stalpi din piatra. Cele doua bolti semisferice cu care este acoperit pridvorul sunt despartite de un arc. Pronaosul este despartit cu trei arcade de naos. Cafasul are balconul stramt si este sustinut de doua coloane subtiri, din fonta. Turlele sunt pe plan octogonal, au fetele laterale iar ferestrele sunt inguste si sunt inconjurate de arcade. Decoratia exterioara este din caramida, iar fatadele au o tencuiala subtire. Braul este lat (specific artei brancovenesti). Registrul interior are panouri dreptunghiulare care incadreaza ferestrele; registrul superioar are panouri inalte al caror aspect ne duce cu gandul la ornamentatia din Moldova. Pe fatada din partea de vest exista o parte care are latimea a doua panouri, nepictata pana astazi.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 4.8/5 (2 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Turism

Un raspuns so far.

  1. […] Biserica Kretzulescu – construita intre anii 1720-1722, prin eforturile cancelarului Iordache Kretzulescu si ale sotiei sale, Safta (una dintre fiicele lui Constantin Brancoveanu). […]+ 9 = fifteen

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player