Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Blocul foita devenit obiectiv turistic in Bucuresti

Blocul foita din centrul capitalei

Cladirea-vedeta din sectorul 1 al capitalei a devenit obiectiv turistic pana si pentru bucuresteni, o data cu demolarea imobilului care era lipit de aceasta.

Situat chiar pe coltul strazii Ion Câmpineanu, intre Calea Victoriei si Bulevardul Magheru, blocul pare doar o fatada sau un decor al unui film. Forma sa ciudata, ca o felie de cascaval, atrage toate privirile. Trecatorii se opresc in fata lui si se întreaba daca îi spatele fatadei, al ferestrelor, locuiesc oameni, sau pereţii sunt falsi. Arhitectura ciudata a imobilului a fost pana de curand ascunsa de cladirea de care era lipită. Cum aceasta a fost demolata pentru a se construi in locul sau un imobil cu cinci etaje, blocul-foita a iesit la iveala. „Daca aceasta cladire era putin mai colorată, ziceam ca ma aflu pe un platou de filmare, nicidecum in Bucuresti “, a spus Ana-Maria Mirea, o bucuresteanca in varsta de 23 de ani. Cladirea, cu cinci etaje, este sustinuta din partea cealalta de Hotelul Continental.

Locatarii blocului, dar si cei care muncesc aici, la firmele care au sediul in cladire, sunt la fel de surprinsi de forma sa ciudata. „Stiam ca are o forma mai ciudata, dar acum cand o vad fara imobilul din spate, nu pot sa cred ca a fost construita in acest stil. Oamenii se minuneaza cand ma vad inauntru“, a spus Claudia Dobroiu, administratorul blocului 13.

Forma cladirii nu este ciudata doar la exterior. Apartamentele au o forma la fel de inedita, camerele micute pastrand aerul perioadei interbelice. Claudia este unul dintre locatarii a caror bucatarie sau baie sunt de departe cele mai ciudate incaperi, cu o latime de aproximativ 1 metru. „Eu m-am obisnuit si nu mi se mai pare asa de deosebit cum se vede de-afara, chiar daca pot sa ating peretii cu bratele“, a explicat Claudia. Ea a adaugat ca de multe ori a observat de la etajul trei , la care locuieste, cum trecatorii arunca priviri nedumerite spre cladire. „Mai stau aici la cratita si vad lumea cum se opreste sa inteleaga care este structura imobilului“, a adaugat Claudia.

Proiectata la 1920

Cladirea de pe strada Ion Campineanu numarul 13 a fost construita în anul 1920, iar stilul architectural in care se incadreaza este cel art-deco. “Blocul a fost nationalizat o perioada, dar inca nu a fost retrocedat proprietarilor”, a spus Claudia Dobroiu, administratorul blocului. Forma ciudata provine de la suprafata parcelei cu un unghi foarte ascutit spre strada. In mod normal, o astfel de parcela este neconstruibila, dar se pare ca se dadeau si atunci “derogari” asemanatoare celor care ne farmeca astazi. In multe tari exista legislatie care îl obliga pe proprietarul unei astfel de parcele sa se asocieze într-un proiect impus de primarie prin care se corecteaza ciudateniile parcelarului. La noi, aceasta lege nu a existat si nu există nici acum. Cladirea a fost construita in perioada interbelica si se incadreaza in stilul art-deco. In capitala mai sunt inca multe exemple valoroase de arhitectură interbelica art-deco sau cu elemente de decoratie art-deco. In general, acestea sunt lucrari in metal, sticla, dar si lemn. Arhitectura art–deco si “moderna interbelica” a Bucurestiului ar trebui pastrata cu mai multa grija, deorece in acest moment foarte multi proprietari isi permit mutilarea ei.

Sursa: Adevarul

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole, Turism


− three = 4

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player