Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Bucharest metroART – statia de metrou Piata Victoriei 1

Proiectul ZEBRULA este primul care incepe, si o face prin decorarea statiei de metrou Piata Victoriei 1.

Primele trei banci “zebre” vor fi amplasate in statie de metrou Piata Victoriei 1 in noaptea de 15 spre 16 martie 2010. Cele trei banci sunt obiecte de arta si sunt realizate cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National din Romania si vor semnaliza Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”.

ZEBRULA este proiectul conceput de Mara Patriche, artist vizual si reprezinta un prim esantion al celor 10 proiecte de interventii artistice alese metrou-piata-victorieiprin vot direct de catre bucuresteni si partenerii proiectului pentru decorarea statiei de metrou Piaţa Victoriei 1. Ele sunt propuse de artiştii echipei I love Bucharest si artisti invitati din Marea Britanie, inspirate de oferta celor trei muzee de talie europeana din zona (Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”, Muzeul Taranului Roman si Muzeului National de Geologie).

Cele trei obiecte de arta cu valoare utilitara adaugata reprezinta primul pas al celei de-a treia etape a proiectului Bucharest metroART, proiect din cadrul programului de arta publica participativa I love Bucharest.

Interventia artistica in spatiul statiei de metrou Piata Victoriei 1 a inceput in iunie 2008 cu o serie de ateliere de creatie desfasurate la muzeele din zona: Muzeul Taranului Roman, Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” si Muzeul National de Geologie. In jur de 100 de copii (cu varste de 6-14 ani), 20 de artisti romani si britanici si trei reprezentanti ai muzeelor au lucrat impreuna, au desenat, pictat, modelat, brodat etc. timp de trei saptamani.

Bucharest metroART:
– reabiliteaza estetic si cultural spatii ale metroului bucurestean;
– realizeaza o legatura vizuala intre staţiile de metrou si obiective istorice, culturale si turistice de la suprafata;
– este un produs artistic ce se adauga patrimoniului cultural naţional si local;
– plaseaza metroul bucurestean pe harta turistica culturala a capitalei Romaniei.

Prin interventii artistice, proiectul intentioneaza sa schimbe perceptia comuna a acestora, de spatii de tranzit, in cea de spatii publice bogate, capabile sa gazduiasca schimburi culturale complexe.

Bucharest metroART este un proiect cultural unic, atat din perspectiva interventiilor artistice in aceste spatii, cat si prin colaborarea dintre un ONG de artisti, o institutie publica non-culturala, cateva companii private si comunitatea urbana ca actor decizional activ.

Bucharest metroART este un proiect pilot si o invitatie catre institutii publice, initiative private si apartinand sectorului civil de a propune si dezvolta noi idei de proiecte de arta si culturale destinate spatiului public din capitala Romaniei.

Cele 10 proiecte selectate au fost alese trei pentru a semnaliza obiectivele majore mentionate:

  • Pentru semnalizarea Muzeului National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” au fost alese proiectele:

Zebrula – propus de artist Mara Patrache

Asteptand urmatorul metrou, preferam majoritatea sa ne asezam, dar numai cativa reusesc liber unul dintre scaunele de pe peroane. Proiectul propune aici noi spatii prin inserarea unor lucrari de design, noi modele de mobilier care urmaresc o tema specifica fiecaruia dintre cele trei muzee din Piata Victoriei, fiind astfel o ivitatie directa de a le trece pragul.

Acvalight – proiect propus de artist George Ionescu

Acvariu – proiect propus de artist Irina Abaza

  • Pentru a semnaliza Muzeul Taranului Roman au fost aleas proiectele:

Cahle – propus de artist Virginia Toma.

Proiectul presupune o interventie decorativa, cu rol informativ, si prin continut, si incitativ pentru descoperirea coletictiei Muzeului Taranului Roman, intentionand o redescoperire a traditiei prin prezentare a unui spatiu arhitectural urban. Interventia decorativa va fi amplasata pe peretelei pasarelei de legatura dintre cele doua peroane ale statiei, reconstituind o colectie de imagini ce se gasesc pe cahlele traditionale romanesti, intercalate de proverbe si zicatori. Elementele ce vor contine text vor fi luminate din interior (rezultatul va fi astfel o compozitie animata de accente de lumina).

Elementul care a insiprat acest proiect, cahla decorativa, era folosita traditional la sobele de teracota. Prin forma sa, cahla (o placuta de lut)  a fost folosita ca suport pentru manifestari variate si originale. Pe cahle se regasesc multe elemente preluate din repertoriul traditional, ele sunt decorate cu figuri geometrice, vegetale, zoomorfe, arhitecturale, religioase, figurative sau fantastice simboluri cu vechi rezonante, care formeaza un intreg univers spiritual.

Elementele sunt in genral preluate din realitatea  concreta, prelucrate si generalizate in contextul artei traditionale in care predomina ornamentele vegetale. Rolul decorativ al ornamentelor era dublat era nevoie de a comunica prin imagini, cu ajutorul vizualului, de a evidentia alte aspecte ale cotidianului.

Folosind acest tip de decor in spatiul metroului, arhitectura acestuia va capata o atmosfera mai familiara.

Materialele necesare pentru realizarea instalatiei sunt fibra de sticla/rasina, culori alchidice, lac si becuri electrice.


Orasul soaptelor – proiect propus de artist Alice Maddicott (Marea Britanie)

Vizitand traditiile – proiect propus de artist Ramon Sadic

Metrocarpet – proiect propus de artist Alina Tudor

  • Pentru a semnaliza Muzeul National de Geologie au fost aleas proiectele:

Life before the Subway – proiect propus de artist Vladimir Dincu

Interventia artistica propusa prin acest proiect consta in montarea unor placi din lut “stantate” cu diverse forme de scoici, insecte, plante, etc. pe peretii peroanelor sau ai holurilor statiei de metrou Piata Vitoriei 1, pentru a semnaliza Muzeul National de Geologie.

Efectul pe care mizeaza acest proiect este crearea impresiei ca fosilele stantate au fost de fapt de fapt gasite  la fata locului, in timpul contructiei metroului, si ca au fost lasate acolo pentru pentru decorul realist istoric.

Este un proiect simplu si deloc costisitor, singurele  resurse necesare pentru realizarea lui fiind lutul si lucrul manual.

Planetaria – proiect propus de artist Mihaela Ciustea

Hubble Bubble – proiect propus de artist Irina Broboana

Metromuse

Bucharest metroART e un proiect ambitios care ai-a propus sa activeze un vehicul de promovare a artei pe termen lung, existent deja in alte capitale europene, unde metroul faciliteaza nu doar transportul subteran, ci si intalnirea cu arta urbana. Speram ca lucrarile preferate de public si de juriu sa poata fi integrate armonios in spatiul vizat.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole, Trafic, Turism


+ eight = 14

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player