Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Bulevardul Gheorghe Magheru – Bucuresti – Istoric

Actualul bulevard Gheorghe Magheru (1802-1880, general si om politic, unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848) a fost trasat in mai multe etape.

Conceput de edilii orasului in jurul anului 1900, bulevardul urma sa fie o portiune a magistralei Nord-Sud, intre Piata Romana si Calea Serban Voda. Aceasta noua artera trebuia sa descongestioneze Calea Victoriei, care suporta cea mai mare parte a traficului pe axa Nord-Sud. In preajma Primului Razboi Mondial se reusise alinierea si sistematizarea unei portiuni cuprinse intre Piata Universitatii si strada Ion Campineanu (fosta Regala), care a fost denumita bulevardul Ion C. Bratianu. La nord de strada Campineanu, pana la Piata Romana se afla o retea densa de strazi inguste: Vienei, Jules Michellet, Nicolae Balcescu etc.

Bulevardul Magheru BucurestiA doua etapa are loc intre anii 1923-1930, cand acest bulevard devine unul dintre cele mai moderne artere bucurestene. Sunt construite de o parte si de alta cladiri cu 10 etaje, din beton armat, cum a fost blocul Carlton – prabusit la cutremurul din noiembrie 1940. Intre anii 1930-1938 au fost construite blocul si cinematograful ARO (astazi Cinema Patria), blocul Scala si cele doua celebre hoteluri: Hotel Ambasador si Hotel Lido (fost “Angelescu”) . Hotelul Lido avea si un faimos bazin de inot, cu valuri artificiale. O puteti admira intr-un filmulet aici.

Bulevardul nu a avut un aspect unitar, datorita faptului ca aceste constructii moderne coexistau cu vechi case boieresti si locuri virane. Partea centrala a bulevardului era strangulata de diverse case, ai caror proprietari influenti nu s-au lasat expropriati. Bulevardul a primit infatisarea actuala abia dupa 1950, cand a fost demolat acest perimetru, realizandu-se o circulatie fluenta intre Piata Romana si Universitate. Cu aceasta ocazie a fost demolata so frumoasa cladire  a Muzeului Simu, construita in stil neoclasic dupa modelul Erehteionului din Atena. Pe locul lui au fost doua blocuri, unul cunoscut sub denumirea de blocul Eva.

Intr-un scuar amenajat in fata blocului Leonida, se afla statuia marelui om politic Take Ionescu (demolata in 1960). Casa lui Take Ionescu se afla in apropiere, astazi fiind sediul Institutului de Etnografie si Folclor.

Text preluat din cartea lui Alexandru Ofrim – “Strazi vechi din Bucurestiul de azi”. Cumparati cartea! Merita!

Am luat poze de aici si de aici.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole

Un raspuns so far.

  1. Monu Mircea says:

    Blocurile socialiste “ONT” şi “Eva” nu s-au construit pe locul Muzeului Simu, care se afla în colţul sud-vestic al intersecţiei în cruce a str. Mercur (devenită str. Dimitrie A. Sturdza, în perioada interbelică, iar din anii socialismului, str. Pictor Arthur Verona) cu bd. Colţea, pe care nu-l strangula deloc, fiind depărtat cu câţiva metri spre vest de trotuarul vestic al bd. Colţea, ce-i drept, nu era paralel cu acesta, exa sa longitudinală având o orientare sus – sud-vest faţă de axa bulevardului. Blocul “ONT” era construit la câţiva metri mai la vest de Muzeul “Simu” şi ar fi putut convieţui, dar oficialităţile comuniste n-au agreeat contrastul estetic, mai ales că se propusese ca pe acolo, prin lărgirea str. Pictor Arthur Verona să se facă un bulevard cu prientare de la est la vest, care ar fi trecut printre blocurile “Eva” (ce s-ar fi aflat la nord) şi Blocul “ONT”, care s-ar fi aflat pe colţul sud-vestic al proiectatei intersecţii, iar Muzeul “Simu” ar fi alterat unitatea de stil arhitectonic! (Ce păcat că la vremea respectivă încă nu se inventase translatarea… clădirilor!)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)


+ 5 = eleven

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player