Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Cea mai veche cladire civila – Casa Melik 1790

Casa Melik a fost construita in anul 1790, de un boier care avea rang de spatar (de unde si numele strazii). Urmasii sai au vandut casa, in 1815, negustorului armean Hagi Kevork Nazaretoglu, care o reface in 1822, data primei renovari este inscrisa deasupra usii de intrare.

Negustorul o lasa fiului sau Agop, care, la randul sau, o da ca zestre fiicei sale Ana, la casatoria ei cu arhitectul Iacob Melik. Arhitectul o renoveaza in 1857. Ana Melik, care a supravietuit sotului sau, lasa prin testament casa pentru a fi folosita drept azil pentru vaduvele batrane ale comunitatii armene. Dupa un procese indelungate, nepotul sotului ei, Eugen Melik, castiga casa. Dupa ce o renoveaza in 1920-1921 cu ajutorul  Arh. Paul Smarandescu, o pierde, si in cladire se instaleaza azilul. Dupa 1944, autoritatile desfiinteaza azilul si aduc in casa chiriasi.

In 1970, se ia hotararea ca in casa Melik sa fie expusa colectia Serafina si Gheorghe Raut, recent donata statului, alaturi de lucrari de Theodor Pallady. In acest scop, casa este remaniata de Direcția Monumentelor Istorice, ultima restaurare fiind incheiata in anul 1973 – Arh. Eugen Chefneux.

Din 1994, in Casa Melik este organizat Muzeul “Theodor Pallady”, in baza colectiei de arta a sotilor Gheorghe si Serafina Raut. Acestia cerusera inca din 1960 autoritatilor romane sa asigure colectiei pe care erau dispusi sa o doneze statului un spatiu potrivit de expunere.

Muzeul Theodor Pallady detine cateva remarcabile panze ale marelui pictor roman Theodor Pallady, precum si un lot de peste 800 de desene (peisaje, nuduri, portrete, interioare), reprezentative pentru perioada pariziana a lui Pallady.

Aici vei gasi lucrari ale celebrului pictor, precum Lalele Rosii, Place Dauphin, portretele actritelor Marioara Voiculescu si Maria Ventura, lucrari de arta europeana si orientala sau piese de mobilier.

Intreaga colectie numara peste 1.200 de piese, printre care se afla si lucrari semnate de pictori francezi precum Lubin Baugin, Edmond Aman Jean, Carolus Duran, Camille Corot, olandezi, precum Jan van de Capelle, doua panze de scoala engleza, dar si pictura romaneasca de Paul Verona si Jean Al. Steriadi.

Publicul mai poate vedea piese de arta decorativa, antica greco-romana, egipteana, indiana, khmera, dar si sculptura renascentista italiana si franceza.

Muzeul se poate vizita din mai pana in septembrie intre orele 11 – 19, iar din octombrie pana in aprilie intre orele 10-18. Pretul unui bilet este de 5 lei. Casa Melik este inchisa pentru public in zilele de luni si marti.

Mijloace de transport

Autobuz: Carol I – 311

Troleibuz: Carol I – 66, 69, 70, 85, 90, 92

Tramvai: Carol I – 21

In perioada pasoptista, Casa Melik a oferit adapost unor revolutionari precum Ion Heliade Radulescu, C.A. Rosetti si Ion Bratianu. Iacob Melik era un personaj influent in cercurile politice. Scolit la Paris, el este initiat in ritualurile masonice si este chiar un apropiat al Marelui Maestru. Chiar si casatoria lui cu Ana Nazaretoglu, fiica unui alt celebru mason, este aranjata.

Se spune ca pivnitele Casei Melik se intind pe kilometri intregi si ca ar comunica cu alte case ale vechilor masoni. In acea vreme, Bucurestiul subteran era mai bine amenajat decat cel de la suprafata. De asemenea se mai spune ca Ana Melik a fost curtata de Mateiu Caragiale . Acesta era indragostit de tanara domnita, care l-a inspirat in scrierea lucrarii Craii de Curte Veche.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Post to Twitter

Categorie: Muzeu


× eight = 64

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player