Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Scoli dotate cu detectoare seismologice

Primaria capitalei, a anuntat luni, in timpul inspectiei santierelor de lucru de la scolile cuprinse in Programul de reabilitare al Bancii Europene de Investitii (BEI), ca toate cladirile considerate monumente istorice vor fi dotate cu avertizoare seismologice. Primul sistem de acest fel a fost montat deja la Liceul “Dimitrie Cantemir”, urmand ca si Scoala Centrala, Colegiul National “Mihai Viteazu” si Liceul “George Enescu” sa aiba instalate in curand asemenea avertizor. “Este un sistem care avertizeaza cu 40-60 de secunde personalul administrativ din scoli de aparitia unui cutremur mai mare de 5,5 grade, pentru a se putea lua in timp util masuri antipanica. Vorbim despre cladiri vechi, in care accesul pe etaj se face pe o singura scara, si atunci trebuie evitata panica“, a precizat Oprescu. La Liceul “Dimitrie Cantemir”, edilul Capitalei a cerut firmei constructoare sa lumineze cladirea si sa finalizeze la termen lucrarile, inclusiv la amfiteatrul nou realizat in cadrul proiectului de renovare.

Programul BEI derulat pana in 2012

Primarul general a precizat ca, din cele 102 scoli cofinantate de BEI, doar 19 se mai afla in faza de licitare, alte 11 unitati avand contractele reziliate, insa cum o mare parte din lucrari a fost deja executata, finalizarea lor va fi facuta fara licitatie. La restul scolilor, Oprescu estimeaza ca lucrarile vor putea fi gata la cladirile propriu-zise pana de la finele acestui an, urmand ca terminarea constructiilor noi – salile de sport, vestiarele etc. – sa fie in 2011. Dificultati au fost intampinate la scolile cu cladiri-monument istoric, dar si din cauza “neseriozitatii” unor constructori. In septembrie 2009, la deschiderea anului scolar, Sorin Oprescu a inaugurat 14 unitati de invatamant reabilitate prin Programul BEI, alte 14 – printre care si Scoala Centrala – fiind in lucru, iar inca 34 in organizare de santier. “Fata de cum s-a lucrat pana acum, lucrurile se misca. Intr-un an am reusit sa finalizam 18 scoli“, a precizat Oprescu.

“Bulinele” din centrul Capitalei, consolidate cu greu

In privinta consolidarii blocurilor cu risc seismic ridicat, municipalitatea este pregatita sa inceapa astfel de lucrari la 13 blocuri din totalul de peste 300 cu bulina rosie. Printre acestea se afla si sediul Primariei Capitalei, care va fi mutat pentru a putea permite inceperea consolidarii. Intre 1991-1996 au fost expertizate 6.000 de imobile, dupa noile reglementari legale. 1.900 din aceste blocuri au ramase neexpertizate, astfel ca nu au clarificata clasa de risc seismic in noile normative. Foarte putine dintre acestea se afla, insa, in clasa I de risc cu pericol iminent de prabusire. Anul acesta, Primaria capitalei va consolida cinci imobile cu grad seismic ridicat din centrul orasului. Consilierii municipali au dat OK-ul asupra indicatorilor tehnico-economici pentru astfel de lucrari. Este vorba despre imobilele situate in Bd. Nicolae Iorga nr. 31, Bd. Carol I nr. 63, Calea Mosilor nr. 96, str. Batistei nr.5, sistr. Pictor §tefan Luchian nr. 3. Anul trecut, programul de consolidare a imobilelor cu grad seismic ridicat a fost extins de la 12 la 16 imobile. In luna iulie au fost pregatite sapte cladiri pentru licitatia de executie, iar alte cateva au intrat in proiect in august. Primaria Capitalei a avut in 2009 la dispozitie 11,63 milioane de lei pentru consolidarea imobilelor cu bulina rosie, 6,25 milioane de lei alocati de la bugetul de stat (cu posibilitatea majorarii plafonului, daca lucrarile depasesc costurile estimate initial) si 5,38 milioane de lei asigurati din bugetul local si alte surse.

Sursa: aici

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole

Un raspuns so far.

  1. student scholarship says:

    found your site on del.icio.us today and really liked it.. i bookmarked it and will be back to check it out some more later

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)


9 − six =

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player