Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

In timp ce unii politicieni continua sa prezinte diferite metode care mai de care mai impovaratoare pentru iesirea din criza economica in care ne-am afundat, in timp ce altii sustin cu tarie ca deja criza economica a trecut si ca in doar cateva luni revirimentul economic va iesi la suprafata, tot mai multi oameni sunt, sau sunt pe cale de a deveni someri, tot mai multi oameni sunt nevoiti sa-si vanda lucrurile la preturi de nimic pentru a se putea intretine.
Economia mondiala pare sa fie in colaps. Masurile adoptate pana in prezent nu au adus rezultatele scontate desi banii aruncati in lupta cu criza economica de catre guvernele lumii s-au ridicat la sume fabuloase. Numerosi specialisti si mai putini specialisti s-au ostenit sa gaseasca solutii viabile pentru actuala criza economica, dar deocamdata se pare ca solutia miraculoasa nu a fost gasita.
Masuri de tipul tiparirii de bani pentru mentinerea angajatilor (Llanes Alfonso), sau acelea de a incuraja in masa populatia sa se apuce de afaceri menite sa ofere produse si/sau servicii ieftine vecinilor de cartier (Sam Weaver), infiintarea unei piete mondiale cu o banca centrala mondiala si emiterea unei monede mondiale (Roslyn Moran) – toate par sa nu aiba legatura cu realitatea.

Masuri pentru solutionarea crizei economice mondiale propune si Paul Krugman – laureatul premiului Nobel pentru economie din 2008.
Krugman considera ca pentru a putea iesi din criza economica sunt necesare:
– Recunoasterea publica a responsabilitatii nationale americane si cresterea increderii in sistemul financiar.
– Dezvoltarea de reglementari internationale pentru instrumentele si institutiile financiare. Neacceptarea de “sanctuare financiare”, care se pot sustrage acestor reglementari.
– Dezvoltarea de legi si standarde internationale pentru guvernarea corporatista care sa eludeze legile nationale.
– Implementarea pe termen scurt a unor masuri pseudo protectioniste, masuri ce vor spori încrederea nationala în economia bazata pe consum.
– Dezvoltarea pe termen scurt de programe nationale pentru natiunile în curs de dezvoltare menite sa produca crestere si stabilitate economica.
– Dezvolatarea de modele economice moderne care sa reflecte in mod real economiile globale interdependente financiar.

Majoritatea masurilor propuse, daca nu sunt de-a dreptul hilare, sunt masuri cu ‘bataie lunga’ la care rezultatele, pozitive sau negative, se vor vedea intr-un timp mai mult sau mai putin indelungat necesitand un efort substantial de punere in aplicare.

O solutie cel putin surprinzatoare si cu efecte imediate a propus de curand economistul  V. R. Treizan, solutie menita sa aduca imbunatatirea semnificativa a situatiei economico-financiare globale.
Solutia propusa de Treizan are caracter national (se adreseaza fiecarui stat in parte) si consta in emterea unei noi monede cu urmatoarele proprietati:
– duala (nu inlocuieste moneda nationala ci functioneaza in paralel);
– virtuala (‘traieste’ numai in banca);
– cu dobanda puternic negativa;
– neconvertibila (cu mici exceptii;, ex. bancile comerciale in relatia cu Banca Centrala);
– ce nu poate fi obiectul imprumuturilor;
– cu o paritate de 1:1 cu moneda nationala.

O astfel de moneda – moneda fierbinte – ar forta posesorul ei sa o cheltuiasca cat mai repede. Daca nu o cheltuiesti.. platesti.
Imaginati-va investitiile bugetare efectuate 50% in moneda nationala si 50% in moneda Treizan (MT). Imaginati-va viteza cu care managerii s-ar grabi sa scape de aceasta moneda. Fiecare zi de intarziere aduce pagube. Si cu cat sumele sunt mai mari si pagubele sunt mai mari. Este ca si cum ai avea un sac gaurit din care curge faina in mod continuu.
Fiind la randul ei moneda nationala, ea nu va putea fi refuzata la plata. Sigur ca, la randul lui, partenerul de afaceri ce va fi platit cu MT nu va fi deloc incantat de acest lucru, totusi va accepta compromisul.  Dar cheltuirea banilor inseamna fie schimb de produse sau servicii (care la randul lor inseamna locuri de munca), fie taxe si impozite achitate.
S-ar putea crede ca introducerea MT ar provoca o crestere a inflatiei. Nu este cazul; masa monetara nu se modifica.
Dupa cum spuneam, MT este o moneda virtuala astfel ca Banca Centrala poate gestiona foarte usor intregul proces financiar.
De asemenea un alt avantaj ar fi acela ca ar forta o mare parte a economiei subterane sa iasa la suprafata.

In aceasta ecuatie exista si dezavantaje: datorita neconvertibilitatii, masura introducerii MT ar putea fi interpretata ca o masura protectionista. De asemenea ar putea fi considerata o masura cu caracter socialist. Mai sunt si alte posibile dezavantaje care insa palesc in fata avantajului major: ar trece criza.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole

Un raspuns so far.

  1. Alin says:

    Uite de mai multi ani tot vreau sa cumpar o garsoniera si nu puteam face acest lucru bineinteles 80000 euro o garsoniera dar daca ne uitam acum la preturi ziarulimobiliar.ro o sa vedem ca sunt garsoniere sub 30000 euro asta intradevar este ceva bun ceva ce a adus criza.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)


7 − = five

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player