Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Cu Ducu Bertzi in Centrul Vechi

Pe vremuri, Club A reprezenta, pentru multi artisti in curs de afirmare, un loc ce te putea propulsa in lumea buna a muzicii. Prezenta pe scena clubului in anii ’80 se transforma, automat, intr-un certificat nescris al valorii. Unul dintre cantaretii care au trait acele vremuri este si Ducu Bertzi, care continua in prezent traditia acelor ani prin aparitii constante pe scenele cluburilor din Centrul Vechi.

Domnule Bertzi, cum vi se pare transformarea Centrului Vechi din ultima perioada?

Ma tot intrebam cand vom avea si noi o zona de genul acesta, pietonala, culturala, boema, asa cum vazusem in multe parti in lume. Asta mai ales ca am tot cantat acolo, prin Centrul Istoric, si te apuca disperarea cand mergeai in zona. Ba te lua si frica uneori, seara, cand plecai de acolo cu chitara! Trebuia sa vezi pe unde o iei, ca sa fie mai la lumina. Oricum, transformarea este extraordinara, chiar este peste asteptari.Ducu Bertzi

Care sunt locurile care va atrag in mod special, ca artist, in Centrul Vechi?

Pe partea de cluburi si de zona de concertistica se intampla niste lucruri minunate. Eu am avut niste concerte foarte faine la Mojo Club, am fost si in clubul Arhitecturii de cateva ori. Langa clubul Arhitecturii, la Godot Cafe Teatru este iarasi o chestie foarte faina care se intampla acolo. Deci au scena aia cu pianul, pe urma stai si la cafea, e foarte fain gandita treaba acolo.

Dar despre terase, vara, ce parere aveti?

In unele parti s-au intins atat de mult incat, de exemplu, daca mergi la o terasa care-ti place si care are muzica buna, deja nu mai poti sa o asculti muzica aia deoarece terasa de vizavi se afla la un metru distanta si acolo este, poate, alt gen de muzica, pe care tu nu-l suporti, iar aia e data mai tare decat asta pe care o placi. Eu vorbesc acum cu urechea muzicala, pentru ca nu poti sa asculti sapte muzici de diferite genuri in acelasi timp.

Cu toate astea, credeti ca este benefic pentru Bucuresti ce s-a facut si ce se intampla, in general, in Centrul Vechi?

Bucurestiul avea nevoie de treaba asta si uite ca locul este arhiplin din vara pana-n iarna si invers. Ma bucur ca se intampla treaba asta in Centrul Vechi. Au inceput sa vina si foarte multe trupe, adica sunt tot felul de evenimente, nu numai muzicale, ci si teatrale, ceea ce este foarte bine.

Cum era pe vremuri – sa zicem in anii ’80 – atmosfera in Club A?

Era mult mai boema. In anii ’80 se intamplau niste cantari foarte faine acolo, iar dupa aceea se ramanea in continuare la o sueta prelungita pana spre dimineata. Eventual se mai si canta la un moment dat.

Dar prelungirea asta era neoficiala probabil, deoarece la ora aceea clubul ar fi trebuit sa fie inchis…

Absolut! Pe de alta parte, chit ca se afla intr-o pivnita, era o reduta a miscarii underground de atunci. Au fost multi artisti acolo. Era o treaba sa canti in Club A! Eu eram la inceputuri. Foarte tarziu, si de-abia dupa ce am dovedit ca pot sa sustin un concert, am ajuns sa cant in Club A. Deci, din punctul asta de vedere, erau niste scene pe care nu ajungeai usor si nu ajungea oricine.

Era selectia foarte drastica in privinta asta? Dar ca spectator se intra la fel de greu?

Era selectie acolo, nu ajungea, asa, orisicine. Si ca spectator se intra foarte greu. Din punctul asta de vedere, lucrurile aveau un anumit standard. si acum sunt cateva cluburi care-si respecta blazonul. Trebuie sa fii deja cunoscut ca sa fii primit, nu se fac experimente. Experimente se fac in alte cluburi, si asa e normal. Sunt cluburi mai mici, sa spun, unde iti faci mana, unde cresti, si dupa aceea ajungi sa canti in cluburile mari, cu renume. Asa e normal, asa e firesc.

Cand mergeti prin Centrul Vechi, se intampla sa va opreasca lumea pe strada? Cum vi se par oamenii de acolo?

Da, bineinteles, ma mai opreste lumea. Ii vad pe oameni ca fiind absolut normali. Datorita muzicii mele nu am fost, sa zicem, abordat agresiv de cineva. Poate si datorita faptului ca muzica mea nu este o muzica agresiva si stiti cum e: ce le oferi, asta ti se intoarce! Cel mai fain e cand te saluta lumea, unii te intreaba ce faci, altii te felicita pentru o anumita piesa sau iti multumesc pentru un cantec anume. Sau iti spun: multumesc, pentru ca datorita acelui cantec m-am impacat cu prietena mea sau cu nevasta-mea. Deci au fost tot felul de cazuri de genul acesta.

Apropo de oras, la modul general, cum s-a adaptat un ardelean get-beget ca dvs. in Bucuresti?

Sincer, destul de greu, fiindca dincolo de Carpati este un cu totul alt ritm. Aici, in Bucuresti, trebuie sa bagi viteza. Eu sunt din Maramures. E o alta lume acolo si, in general, peste munti este altceva. Bucurestiul este si un oras foarte mare si e vorba de tumultul lui, e viteza, e presiunea, toata lumea devine mai nervoasa ca nu ajunge dintr-un loc in altul. Pe cand in orasele mici toata treaba asta nu exista.

Sursa: aici

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter9 + three =

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player