Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Cum va arata Piata Universitatii in 2012, Bucuresti

UPDATE: Corpurile de iluminat ale pietei (care oricum erau exagerat de multe) vor fi inlocuite de un stalp inalt de 19 metri (care cu siguranta ca va lua prim planul pozelor turistilor in loc sa scoata in evidenta arhitectura si frumusetea cladirilor si probabil a pietei). Povestea este cam asa:”La ultima vizita pe care am facut-o la santier am descoperit ca s-a facut o mare groapa in mijlocul pietei si ni s-a spus ca acolo se va pune un stalp de iluminat de 19 metri inaltime. Cand am intrebat ce se intampla, ni s-a spus ca acest proiect a fost facut de Luxten impreuna cu primarul si arhitectul sef si ca s-a optat pentru aceasta solutie datorita costurilor mari la care se ridica corpurile de iluminat propuse de noi.” arhitecta Simona Dirvariu.

Mare dreptate are doamna arhitect Dirvariu, “Puteau insa sa ne spuna si gaseam o solutie de comun acord nu sa fim pusi in fata faptului implinit. Noi si asa am propus niste corpuri de iluminat mai ieftine, iar arhitectul sef si cei de la Luxten, cu care a trebuit sa colaboram la proiectul de iluminat, au insistat sa punem unele mai de buna calitate. Practic, s-a obtinut autorizatie pentru un proiect si se face un altul”. Dar in mod evident un arhitect cu experienta nu ar fi fost de acord cu acestul stalp monstru, implicit nu ar fi castigat si  “privatul”, adica Luxten. Acum este clar de ce nu s-a discutat nimic si totul a fost facut tacit! nu?

Corpurile initiale de iluminat costau 230.000 de euro “”Noi am propus realizarea proiectului in doua faze. Intai sa se realizeze proiectul propriu zis (…) dupa care in faza a doua, cand existau bani sa se monteze si corpurile de iluminat. Pana atunci se puteau folosi corpurile de iluminat existente”. Pe cat de simplu se putea rezolva problema pe atat de complicat o sa fie sa aflam cat a costat defapt “noua” lucrare cu Luxten.

O alta modificare in proiect o reprezinta pavajul de langa cladirile de vizavi. In loc de piatra cubica s-a impus “de sus” dale de piatra. “Daca pui trei feluri de piatra, din punct de vedere estetic nu va mai fi la fel. Nu inteleg de ce au mai facut concurs daca stiau deja ca vor sa puna dale de piatra”, afirma Simona Dirvariu. Totusi acest pavajul nu va avea un impact prea mare in imaginea pietei.

A treia schimbare, probabil cea mai grava o reprezinta pozitionare gurilor de aerisire ale parcarii subterane. “Aerisirile au fost prevazute acolo inca de la inceput, de dinainte de a se face concursul, prin proiectul parcarii, si nu au mai putut fi schimbate, insa ele erau de trei ori mai mici”, spune arhitecta. Ele vor avea o inaltime de 1 metru si sunt in mijlocul pietei!

Va amintim ca atunci cand lucrarile la parcarea subterana deja incepusera iar proiectul era definitivat,  in mod paradoxal, nu se stia nimic de amenajarea de suprafata. Pe semne ca din aceasta cauza apar disfunctionalitati la amenajarea de suprafata.

Piata Universitatii face parte dintr-un ansamblu reprezentativ de piete si spatii publice urbane situat la intersectia celor doua axe majore de circulatie care strabat Bucurestiul: axa nord-sud – Bd. Balcescu-Bd. Bratianu – si axa vest-est – Bd. Regina Elisabeta-Bd. Carol. Spatiu cu caracter iconic, Piata Universitatii este unul dintre putinele locuri publice de mare calitate din Bucuresti. El este rezultatul contributiei atente, desfasurate de-a lungul a mai multor decenii, a unora dintre cei mai cunoscuti arhitecti, sculptori si peisagisti din tara si strainatate.

Competitia pentru amenajarea de suprafata a pietei a fost organizata dupa inceperea lucrarilor de construire a parcajului subteran de la Piata Universitatii, la solicitarea Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor.

Concursul de arhitectura pentru amenajarea Pietei Universitatii a fost cistigat de o echipa din Italia, condusa de arhitecta Ambra Fabi. Pe locul II s-a clasat proiectul realizat de o echipa din Romania – arh. Radu Dragan, arh. Sandu Hangan, peisagist Denis Targowla, ing. iluminat Nathalie Cede, Martina Bordini (Light Cibles). Pe locul III s-a clasat firma 4B Consultanta Arhitectura.

In total, in concurs, au fost inscrise 52 de proiecte dintre care doar 35 au fost admise in jurizare. Concursul s-a desfasurat in perioada 24 august- 3 noiembrie 2011, fiind organizat de Primaria Municipiului Bucuresti in parteneriat cu OAR.

Dupa spusele juriului, proiectul castigator “propune o piata unitara in centrul careia e proiectata o insula exclusiv pietonala, inconjurata de spatii care ofera posibilitatea circulatiei carosabile. Aceasta insula este delimitata de o serie de corpuri de iluminat, iar in interiorul acesteia sunt amplasate cele patru statui. Astfel, se da o importanta maxima statuilor, subliniind memoria locului. Juriul a remarcat faptul ca a fost singurul proiect prezent in concurs care, cu amenajari elegante, fara emfaza, ofera o amprenta clara a contemporaneitatii, nesubordonata volumetriei de ansamblu a sfarsitului de secol XIX. Juriul a remarcat forta ideii, simplitatea si economicitatea realizarii, care permit realizarea imediata, dar si posibilitatea unor adaptari ulterioare la necesitati care pot aparea in viitor. Iluminarea propusa este corespunzatoare, mobilierul urban este neostentativ, nu este opresiv prin numar si conceptie

Arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a aratat ca solutia aleasa a fost cea optima, atat din punct de vedere arhitectural cat si din punct de vedere al raportului calitate-pret. „Dupa parerea mea, piata va fi reprezentativa pentru Bucuresti. Principala calitate a proiectului castigator este simplitatea solutiei, modul prin care s-a propus amenajarea pietei rezolvand toate cerintele pe care le-a avut caietul de sarcini, si anume de a amenaja un loc placut la un pret rezonabil. Va arata ca un adevarat spatiu public european“.

Proiectul de pe locul doi a fost depunctat pentru ca a propus oprirea circulaţiei pe Bulevardul Elisabeta, aceasta fiind greu de pus in practica, iar cel de pe locul trei „nu avea nimic spectaculos, fiind o solutie cuminte“, potrivit lui Gheorghe Patrascu,  arhitectul-sef al Capitalei.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul OAR, juriul a tinut cont de urmatoarele criterii in jurizarea proiectelor:

– compatibilitatea noilor interventii (inclusiv vegetatia) cu geometria majora a pietei si cu cadrul ei arhitectural; punerea in valoare a ansamblului de statui.

– rezolvarea arhitecturala contemporana a functiunilor obligatorii ale spatiului public: functiune sociala, functiune ludica, functiuni culturale si functiuni de relaxare;

– crearea unui spatiu pietonal coerent si atractiv prin elementele de mobilier urban,iluminare si plantatii;

– integrarea in imaginea ansamblului a elementelor de suprafata ale garajului subteran;

– rationalitate economica; proiectul trebuia sa se incadreze in suma de 500.000 euro.

Ruinele primei academii din Romania, Academia Domneasca, infiintata de Constantin Brancoveanu, au fost demolate ilegal. Ruinele Academiei Domnesti erau incluse pe lista monumentelor istorice.

Prin lege, valoarea de monument istoric a fundatiilor ansamblului Sf. Sava a fost recunoscuta prin introducerea ansamblului ruinelor in Lista Monumentelor Istorice (cod B-I-m-B-17893.01).

Imagini cu cele trei proiecte:

Locul I:

Locul al II-lea:

 Locul al III-lea:

   

 

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole, Centrul vechi


+ 8 = fourteen

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player