Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Destinatia saptamanii: Paris – Arcul de Triumf al secolului XX

Cu siguranta, nu aceasta este imaginea pe care o ai despre romanticul Paris. Fata lui mai putin cunoscuta, dar la fel de spectaculoasa, este cartierul La Defence, cu celebrul arc, pe care francezii l-au denumit L’ Espace Grande Arche.

Parisul este esenta a tot ceea ce reprezinta Franta oriunde in lume. Undeva intre o portie de croissante cum numai aici gasesti, euforia unei povesti de dragoste in Orasul Iubirii si vitrinele cu produse de marca, trebuie sa-ti faci timp si pentru o vizita in cartierul Le Defence.

La sfarsitul Primului Razboi Mondial, Parisul cerea imperios o schimbare. A fost o perioada in care nenumarati arhitecti, precum Le Corbusier sau Auguste Perret, au schitat proiecte pentru constructii moderne si zgarie-nori, proiecte care, din pacate, nu s-au realizat, motivul principal fiind marea criza din anii ’30. Totusi, in 1931, autoritatile au organizat o noua competitie pentru planurile propuse de arhitecti. De asta data insa, regula a fost ca proiectele sa prezinte cladiri inalte si turnuri doar in capatul bulevardul Champs Elysee si nu in centru, pentru ca acestea sa nu obstructioneze vederea catre Etoile. Planurile propuse nu s-au finalizat nici de data asta, pe motiv de fonduri insuficiente. Interesul s-a mutat cu trecerea timpului asupra zonei Defence sau La Defense (numele provine de la monumentul “La Defence de Paris”, ridicat in acest loc in 1883 pentru a comemora pierderile din razboiul franco-prusac din 1870). In 1951 s-a luat hotararea ca zona sa fie folosita pentru construirea unui spatiu de birouri, iar lucrarile au fost conduse initial de agentia Etablissement Public d’Amenagement de La Defence.

Amplasat in ultra sicul centru de afaceri La Defence, Grande Arche a fost construit de arhitectul danez Otto van Spreckelsen in anul 1989, pentru aniversarea a 200 de ani de la Revolutia Franceza. Presedintele Francois Mitterand a fost cel care a initiat acest proiect, cunoscut sub numele de “Arcul de Triumf al secoluluiXX”. Constructia alba, de 110 inaltime, are dimensiunea unui teren de fotbal si arata ca un cub gol pe dinauntru; de fapt, este vorba de o cladire de birouri, care include si o galerie de arta , desi la prima vedere pare locul ideal pentru sporturi extreme. O suma modica si o plimbare cu liftul de sticla pana in varful arcului iti vor taia rasuflarea, pentru ca, de aici, centrul Parisului – la 4 km departare – nu are asemanare. Interesant de specificat este ca acest arc isi proiecteaza silueta, de-a lungul unei linii imaginare, peste cea a omologului mai varstnic, Arcul de Triumf. Dan Kiley, designer peisagist american, e cel care s-a ocupat de zona verde ce desparte Marele Arc de Sena si care include deopotriva opere de arta, fantani arteziene, piscine, cascade, gradinite cu flori, alei marginite de arbori si cafenele in aer liber – o oaza de liniste binevenita in acest cartier modern al Parisului.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Turism


4 + = nine

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player