Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Expozitie de fotografii si documente din arhiva Securitatii

Muzeul Taranului Roman va gazdui in perioada 22 octombrie – 7 noiembrie, o expoziţie de fotografii si documente prilejuita de comemorarea a 50 de ani de la condamnarea si executarea membrilor Grupului de rezistenţa anticomunista din comuna Nucsoara.
Fotografiile si documentele alese de Ioana Raluca Voicu-Arnautoiu au fost reproduse cu sprijinul Editurii Ars Docendi si al Muzeului Taranului Roman.

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 22 octombrie, de la ora 18:00, la sala Irina Nicolau

Participa: Ioana Raluca Voicu-Arnautoiu, fiica lui Toma Arnautoiu, Ioana Popescu, cercetator la Muzeul Taranului Roman, Claudiu Secasiu, membru al CNSAS si Ioan Craciun, director al Editurii Ars Docendi.

50 de ani de la procesul si executia membrilor Grupului de rezistenta anticomunista din comuna Nucsoara

22 octombrie – 7 noiembrie – intre orele 10:00 şi 18:00 - sala Irina Nicolau

Grupul de rezistenta din comuna Nucsoara, jud. Muscel (in prezent Arges) s-a format in primavara anului 1949. In iarna precedenta, Lt. Toma Arnauțoiu, originar din Nucsoara, a fost contactat de col. Gheorghe Arsenescu, cu care a discutat de mai multe ori despre posibilitatea organizarii unui astfel de grup.

Grupul urma sa intervina pentru a neutraliza autorităţile locale, in momentul cand, declanşarea unui razboi intre anglo-americani si Uniunea Sovietica, ar fi deschis calea spre schimbarea regimului comunist din Romania.

In februarie 1949, col. Arsenescu, alertat de arestarea unor membri ai efemerului grup de la Dragoslavele, initiat de el in 1948, pleacă in graba impreuna cu Toma Arnauțoiu la Nucsoara. Aici li se vor alatura invatatorul Ion (Iancu) Arnautoiu, Petre Arnautoiu, respectiv tatal si fratele lui Toma, invatatorul Alexandru Moldoveanu, preotul Ion Dragoi si fiul acestuia, studentul Cornel Dragoi ş.a.; impreuna participa, in casele lui Petre Arnautoiu si Gheorghe Rizea, sotul Elizabetei Rizea, la primele intalniri cu cei care vor face parte din grup sau il vor sprijini cu alimente, imbracaminte, arme si munitie.
In luna martie, in momentul plecarii in munti, grupul era format din 16 membri, printre care patru femei. Deoarece nu se puteau ascunde usor de trupele de securitate care incepusera sa scotoceasca zona si din cauza diferentelor de opinie in legatura cu tactica care ar fi trebuit adoptata, grupul s-a scindat in iulie 1949; o parte dintre membri au ramas impreuna cu col. Arsenescu, iar ceilalti, sub conducerea lui Toma Arnautoiu.

In noiembrie 1949, col. Arsenescu s-a desprins de grup si va sta ascuns pana in anul 1960, cand va fi arestat si condamnat la moarte.
Urmarit timp de noua ani, grupul din ce în ce mai restrans ramas sub comanda lui Toma Arnautoiu, se va confrunta direct cu trupele de securitate, o parte dintre membrii sai fiind arestati sau ucisi. Erau urmariti si prietenii sau rudele lor. Pentru a-i prinde, Securitatea a facut numeroase arestari in randul acestora, a interceptat scrisori, a instalat echipament de ascultare in casa lui Ion Arnautoiu si a altor urmariti, a racolat zeci de informatori si agenti, a folosit metode infame pentru a insela buna credinta, totul cu scopul de a obtine informatii care sa duca la prinderea partizanilor.

Din grup, au supravietuit ascunzandu-se intr-o grota aflata pe inaltimea Rapele cu brazi, langa satul Poenarei, Toma Arnautoiu, fratele sau Petre Arnautoiu, Maria Plop si Constantin Jubleanu, precum si copilul lui Toma Arnautoiu si al Mariei Plop.

Punand in practica un plan abil de santaj si racolare a lui Grigore Poenareanu, fost coleg de scoala al lui Toma Arnautoiu, plan in care loctiitorul sefului Direcţiei Securitatii Pitesti, cpt. Nicolae Plesita (ulterior general) a avut un rol important, securitatea a reusit sa-i prinda.

La 20 mai 1958, fratii Arnautoiu au coborat la casa lui Grigore Poenareanu pentru a lua cateva lucruri de care aveau nevoie. Securitatea, stiind de intalnire, i-a trasat lui Poenareanu misiunea de a le oferi un pahar cu tuica în care fusese pus un tranchilizant puternic. Odata misiunea indeplinita, trupele de interventie aflate in preajma i-au arestat pe cei doi si apoi i-au obligat sa le indice locul ascunzătorii in care ramasesera Maria Plop, copilul şi Constantin Jubleanu.

Somati sa se predea, Maria Plop a coborat pe o scară de franghie cu copilul in braţe, iar Constantin Jubleanu a tras asupra trupelor de securitate si a fost ucis în schimbul de focuri. Arestaţii au fost dusi la sediul Securitatii din Pitesti si anchetati timp de un an.

Tribunalul Militar al Regiunii a-II-a i-a condamnat la moarte pe fratii Arnautoiu, dar si pe alti 14 oameni care i-au ajutat timp de noua ani cat au fost urmariti. Marea Adunare Nationala a respins cererile de comutare a pedepsei capitale formulate de condamnati, cei 16 fiind executaţi la Jilava in noaptea de 18 spre 19 iulie 1959.

Sursa: aici

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole


4 × = thirty six

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player