Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Festivalul Sergiu Celibidache, 03.05 – 07.07.2012, Bucuresti

Sergiu Celibidache s-a nascut pe data de 28 iunie 1912, la Roman, judetul Neamt. Dupa terminarea liceului se muta la Iasi, unde ia lectii de pian si compozitie, apoi se inscrie la cursurile de filosofie si matematica ale Universitatii din Bucuresti.

In anul 1936 pleaca la Berlin pentru a studia la Academia de Muzica unde ii are ca profesori pe Walter Gmeindl si Heinz Tiessen (compozitie) si Fritz Stein (arta dirijatului). Imediat dupa ce termina studii devine dirijor pro tempore, in 1945, al Orchestrei Filarmonice din Berlin. Celibidache dirijeaza peste 400 de concerte cu orchesta filarmonica din Berlin, timp in care acesta se impune ca o  personalitate muzicala cu mari exigente artistice, uneori incomoda pentru componentii unei trupe.  

In anul 1979 devine directorul muzical general al orasului Munchen si dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acelasi oras. Sub conducerea sa, Filarmonica din Munchen devenind una dintre cele mai bune orchestre somfonice din lume!

Sergiu Celibidache a fost un mare interpret al muzicii post-romantice, remarcandu-se ca dirijor neintrecut al simfoniilor lui Anton Bruckner dar si al impresionistilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel. Stilul sau dirijoral era foarte original, avand in mod special o varietate de tempo-uri care dadeau un efect deosebit in sala de concert. Din acest motiv, Celibidache a refuzat inregistrarile pe discuri.

Printre compozitiile sale se numara un impresionant “Requiem”, a patru simfonii si al unui Concert pentru pian si orchestra, ramase in cea mai mare parte inedite. Pentru activitatea sa artisica, Sergiu Celibidache a primit diverse distinctii, precum: cetatean de onoare al orasului Munchen (1992), membru de onoare al Academiei Romane (1992), doctor honoris causa al Universitatii din Iasi (1992), Ordinul Maximillian pentru stiinta si arta (Germania, 1993).

A murit la 14 august 1996, la reședința sa din comuna La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret (în apropiere de Paris).

Cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea marelui dirijor roman, anul acesta, in perioada  3 mai – 7 iulie se organizeaza Festivalul “Sergiu Celibidache”. UNESCO a declarat anul 2012 “Anul Sergiu Celibidache”. La festivail sunt invitati si o parte din fosti sai elevi:

Ida Haendel – masterclass de vioara; Helmut Nicolai – Masterclass de muzica de camera; Dorin Marc – masterclass de contrabass; Michael Martin Kofler – masterclass de flaut; Wolfgang Gaag – masterclass de alamuri; Rony Rogoff – masterclass de vioara si Enrique Garcia Asensio – masterclass de dirijat.

Celelalte concerte vor fi tinute de catre artisti recunoscuti international ca: Mark Mast, Markus Theinert, Cristian Mandeal, Misha Dacic, Peter Sadlo, Dan Grigore dar si de catre orechestre ca: German Brass, Henschel Quartett, Orchestra Romana de Tineret, Filarmonica “George Enescu”, Filarmonica “Moldova” din Iasi.

Programul cunoscut pana in prezent este urmatorul :

10.05 – 29.05.2012 – MASTERCLASS-URI, Universitatea Nationala de Muzica

Vioara, Muzica de camera, Contrabas, Flaut, Brass, Dirijat

04.05, 10.05, 24.05.2012 – PROIECTII FILM, Grand Cinema Digiplex din Baneasa Shopping City

Gradina lui Celibidache; Don’t do anything, let it evolve; Documentar despre Sergiu Celibidache. Toate cele trei filme il au ca subiect principal pe celebrul dirijor, maestru, profesor si compozitor, Sergiu Celibidache.

30.05.2012 – SIMPOZION, Universitatea Nationala de Muzica si Ateneul Roman

22.05 – 27.05.2012 – EXPOZITIE FOTO

“Fragmente din viata maestrului Sergiu Celibidache”, Artmark

30.06 – 07.07-2012 – CONCERTE, Ateneul Roman

Premierea mondiala “HAZ DE NECAZ”, compozitie Sergiu Celibidache

Biletele pot fi achizitionate din reteaua Eventim,  Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librariile Humanitas, Carturesti – si online de pe eventim.ro.

Pretul este de 75 de lei (categoria I) si 65 de lei (categoria a II-a).

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Muzica


− three = 4

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player