Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Ateneul Roman – Filarmonica George Enescu

Inca dinainte de a se naste Ateneului Roman i-a fost predestinat un viitor printre elite.

Societatea Culturala “Ateneul Roman”, infiintata in anul 1865 de catre C. Esarhu, V.A.Urechia, Carol Rosetti, Al. Odobescu, nume mari ale vietii culturale si stiintifice romanesti din acele vremuri, si-a propus sa construiesca un templu al culturii romanesti. “Edificiul va fi inchinat in exclusivitate artei si stiintei, deci arhitectura va trebui sa corespunda acestei destinatii” spunea Esarhu.

Astfel s-a initiat o campanie de stragere de fonduri cu numele “Dati 1 leu pentru Ateneu”, iar dupa stragerea de fonduri marii arhitecti ai vremii Grigore Cerchez, Constantin Olanescu, Ion Mincu, Ion Gr. Cantacuzino impreuna cu  Albert Galeron (arhitect francez) au elaborat un proiect in anul 1886. Ateneul a fost inaugurat in anul 1888 doar partial, abia in 1897 (din cauza lipsei de fonduri) fiind folosit in totalitate pentru prima oara.

Recomandare: Urmariti filmul de prezentare in modul full screen.

Cladirea este construita intr-un amestec de stiluri, are influente din arhitectura franceza in elementele decorative, stilul eclectic fiind cel care o caracterizeaza.

Sala de concert este pricipala atractie a Ateneului Roman. Aceasta are 28,50 metri in diametru, 16 metri in inaltime si capacitate de aproximativ 800 de locuri (600 de locuri la parter si 52 de loje). Bolta salii a fost decorata cu numeroase elemente zoo, fito si antropomorfe in relief policromat aurit pentru a aminti de cerurile din basmele romanesti.

Inaltimea totala a cladirii este de 41 de metri. Partea centrala a parterului este sustinuta de 12 coloane realizate in stucatura; din rotonda se ajunge in sala prin 4 scari monumentale din marmura de Carrara si tot din rotonda porneste si scara de onoare.

Un alt element definitoriu pentru sala de concerte este fresca de 75 de metri lungime si 3 metri inaltime, pictata de Costin Petrescu intre anii 1933-1938. A fost creata la indemnul distinsilor C. Esarhu si Al. Odobescu, cei care inca din anul 1888 se gandeau ca prin acesta fresca sa parcurga principalele momente istorice ale neamului. Dupa multi ani de taraganare pictura este inaugurata pe data de 26 mai 1938 si prezinta 25 de episoade:

1. Traian patrunde in Dacia. Imparatul este prezentat in statul sau major, langa podul peste Dunare de la Turnu Severin.

2. Colonizarea Daciei. In fundal se vede momentul de la Adam-Clissi. Legionarii patrund in Dacia.

3. Contopirea dacilor cu romanii este prezentata prin idila dintre o tanara daca si un soldat roman. Stela funerara reprezinta o piesa gasita in timpul sapaturilor de la Alba Iulia.

4. La orizont o santinela romana strajuieste hotarul. Norii negri simbolizeaza apropiatele invazii barbare.

5. Invazia barbarilor.

6. Inceputul vietii romanesti patriarhale. Norii se risipesc, iar populatia coboara din munti si ridica locuinte si salase de inchinaciune.

7. Statornicirea: taranul roman isi pregateste armele: arcul si securea.

8. Descalecatul: de peste munti se iveste un cavaler calare, pe care populatia il primeste cu paine si sare.

9. Statul Militar: Mircea cel Batran parlamenteaza cu trimisii turci.

10. Statul Administrativ: in curtea Manastirii Moldovita, Alexandru cel Bun imparte dregatoriile statului.

11. Cruciada romanilor: Iancu de Hunedoara, Vlad Dracul si Stefan al Doilea ridica o oaste pentru izgonirea turcilor. In fundal apare castelul de la Hunedoara si Cetatea Poenari de la Arges. Figura lui Tepes Voda se zareste ca o umbra misterioasa.

12. Vremea lui Stefan cel Mare. Un taran isi face lance din fierul coasei. Stefan in fata Cetatii Sucevei primeste pe trimisii Papei care ii aduc spada si titlul de “Ostas al lui Christ”.

13. Epoca de pace si credinta. Neagoe Basarab si familia sa ies din Biserica episcopala de la Curtea de Arges (deasupra lojii Romaniei).

14. Epoca lui Mihai Viteazul. Domnitorul Intregitor al neamului se pregateste sa intre in Alba Iulia.

15. Epocile culturale: Matei Basarab, Vasile Lupu (in fundal Cetatea Targoviste si Biserica Trei Ierarhi), Dimitrie Cantemir si Constantin Brancoveanu (Manastirea Hurezu si mesterul ei Parvu Mutu).

16. Rascoala lui Horia, Closca si Crisan. Cei trei eroi sunt prezentati in fata bisericii de la Tebea (Tara Motilor). Gheorghe Lazar apare ca un personaj de legatura intre acest episod si cel care reprezinta miscarea lui Tudor Vladimirescu.

17. Domnul Tudor in fruntea pandurilor intra in Bucuresti si primeste din partea politiei, zapis de consfintire a drepturilor cerute de Adunarea poporului. Alaturi apare episcopul Argesului si o cula, indicand originea lui Tudor Vladimirescu.

18. Anul 1848, In Transilvania cu Avram Iancu care porneste la lupta.

19. Anul 1848, In Tara Romaneasca si Moldova. Bonjuristii fraternizeaza cu taranii.

20. Alexandru Ioan Cuza impropietareste taranii. In planul al doilea apare Kogalniceanu.

21. Unirea Principatelor In 1859. Doua femei in costume nationale deapana acelasi fir.

22. Carol I si Razboiul de Independenta. Domnitorul primeste un steag capturat de la inamic. In scena apare si I.C. Bratianu.

23. Realizarea intregirii nationale: 1918. Pe front soldati intre sarme ghimpate.

24. Regele Ferdinand I si Romania Mare. La Alba Iulia regele si regina Maria. In suita apare generalul Berthelot. Toti trec prin fata unor femei ce simbolizeaza Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia si Bucovina.

25. Ultima scena ar fi trebuit sa-l reprezinte pe Carol al II-lea, fondatorul orasului modern, care alaturi de Mihai I coboara in mijlocul poporului pentru a patrona stiintele, literatura, artele si industria.

Varianta aleasa ulterior reprezinta poporul cu steaguri, care sarbatoreste infaptuirea Romaniei Mari.

Adresa: Str. Franklin, Nr. 1-3, Sector 1

Telefon: (+4) 0213156875 / 0213150024 / 0213152567 / 0213122983 / 0722204263 / 0748110667

Email: info@fge.org.ro

Web: aici | facebook

Ateneul Roman este casa anuala a Festivalului George Enescu.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Muzica, Turism

7 Raspunsuri so far.

 1. […] Ateneul Roman – construit intre 1886 – 1888 din fonduri stranse prin contributie publica, o arhitectura ce imbina stilurile baroc, neoclasic si ionic. […]

 2. […] muzeu in aer liber se infiripa inca din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In 1867, Alexandru Odobescu, eminent om de cultura, propune prezentarea, in cadrul Expozitiei Universale de la Paris, intr-un […]

 3. […] foarte aproape de obiective ca: Muzeul National de Arta (vechiul Palat Regal), Muzeul Amman, Ateneul Roman,  Consiliul Britanic, Institutul Francez, Institutul Goethe, Institutul Italian, Muzeul de Istorie […]

 4. Jazz si colinde la Ateneul Roman | Bucuresti says:

  […] 19 decembrie 2009, de la ora 19.00, la Ateneul Roman, un Concert de Craciun va incheia programul Teach Me Tonight – de la blues la etno-jazz cu Harry […]

 5. Concert Sarah Chang la Ateneu | Bucuresti says:

  […] Pe 14 februarie, ora 18:00 Sarah Chang va sustine un recital la Ateneul Roman. […]

 6. Palatul de Justitie Bucuresti | Bucuresti says:

  […] A fost construit in numai 5 ani, intre 1890-1895, sub indrumarea si dupa planurile arhitectului Albert Ballu. Arhitectul este cel care a proiectat si alte tribunale din Europa, cum este Tribunalul din Paris sau Palatul de Justitie din Bruxelles. Din pacate nu a reusit sa isi vada proiectul dus pana la capat, de finisari si interioare ocupandu-se celebrul arhitect roman Ion Mincu cel care a participat si la ridicarea Ateneului Roman. […]

 7. Zona Ateneului Roman inchisa temporar circulatiei | Bucuresti says:

  […] rutier va fi restricţionat în centrul capitalei, in zona Ateneului Roman începând din această dimineaţă până aproape de miezul nopţii, din cauza unor manifestări […]nine + = 17

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

 • Hoteluri Timisoara
 • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
 • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player