Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

dacia1Care este legatura dintre Nicolae Ceausescu, Miodrag Belodedici, un sofer de pompe funebre din Tulcea, doi romani care pleaca in Spania si un angajat de la o benzinarie din Sibiu? Elementul comun este autoturismul Dacia, subiectul documentarului „Dacia, dragostea mea”, realizat de Julio Soto si Stefan Constantinescu, si prezentat miercuri seara la Muzeul Taranului Roman. Filmul are in primul rand umor, dar pare sa vorbeasca mai degraba despre Dacie ca metafora a spatiului geografic romanesc decat despre automobilul Dacia ca simbol al unei epoci. Filmul poate fi vazut in Bucuresti pana in 26 noiembrie. Stefan Constantinescu este pictor „la baza”, dar de cativa ani cocheteaza cu arta video. Din 2003, autoturismul Dacia este o prezenta recurenta in preocuparile sale, ca si istoria Romaniei incepand cu 1968 – anul sau de nastere. In 2003 a realizat proiectul video „Dacia 1300, generatia mea”, pentru care i-a intervievat pe vecinii din blocul unde a locuit in perioada comunista, inainte de a emigra cu familia in Suedia. Automobilul Dacia era folosit ca pretext al intoarcerii in trecut si al interogatiilor legate de propria copilarie. Curios, ideea unui documentar despre „masina mica” Dacia nu i-a venit lui Stefan Constantinescu, ci colaboratorului mai vechi al acestuia, spaniolul Julio Soto.
In 4 noiembrie, Stefan Constantinescu – care in acest an a reprezentat Romania la Bienala de la Venetia, impreuna cu Andreea Faciu si Ciprian Muresan, a aratat pentru prima oara in Bucuresti, la Sala „Horia Bernea” de la Muzeul Taranului Roman, documentarul pe care l-a realizat recent impreuna cu cineastul spaniol Julio Soto. „Dacia, dragostea mea” are cu putin peste 70 de minute si e produs de catre The Thinklab (Spania) si HiFilm Romania (prin Alexandru Solomon), cu sprijinul Programului Media al UE, Centrului National al Cinematografiei din Romania, Channel 4 (Marea Britanie), SVT (Suedia) si al Televiziunii Romane.
Sunt multe momente de un umor nebun in film, desi tabloul Romaniei, asa cum reiese pana la urma de pe ecran, nu e atat amuzant cat tragi-comic. Aceasta a fost si intentia autorilor. Surprinzator, Stefan Constantinescu spune ca si-a dat seama lucrand la film ca isi aminteste despre comunism mult mai putine lucruri decat credea. “Mi-am mai dat seama si ca uit lucruri pe care nu as vrea sa le uit. De aceea mi se pare important sa reiau in diferite forme povestirile acelei epoci.”
“Dacia, dragostea mea” va fi prezentat in fiecare zi de miercuri din luna noiembrie la Sala “Horia Bernea” de la Muzeul Taranului Roman, iar intre 20 si 26 noiembrie, si la Institutul Francez din Bucuresti.
Sursa: aici
VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole


eight + = 11

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player