Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Financial Times lauda padurile Romaniei

Dupa ce ne-au laudat francezii de la televiziunea France 5 prin documentarul intitulat „Romania, un suras venit din est”, a venit randul britanicilor de la Financial Times.

Un jurnalist al pretigioasei publicatii a scris un articol in care se declara incantat de Transilnavia si de bogatiile ei. Editorialul intitulat „Pierdut in Transilvania” („Lost in Transylvania“) prezinta calatoria jurnalistului Clive Aslet prin Valea Verde din judetul Mures, prin Piata Sfatului din Brasov si prin comuna Zabala din Covasna.

Transilvania este o „lume care pare sa aiba mai mult in comun cu romanele lui Thomas Hardy decat cu Europa moderna“, scrie Aslet in editorialul sau.

Jurnalistul a fost insotit in calatoria prin Depresiunea Transilvaniei de Paul Lister, fondatorul „European Nature Trust”, o organizatie nonguvernamentala internationala care militeaza pentru conservarea spatiilor verzi neatinse inca de urbanizare, precum Muntii Carpati. El este cunoscut si ca producator al documentarului “Carpatii salbatici” (“Wild Carpathia”), tradus in 20 de limbi si vizionat in 119 tari.

Lister descrie depresiunea intracarpatica ca fiind echivalentul european al Parcului National Yellowstone din Statele Unite ale Americii. Totodata, el remarca faptul ca Transilvania abunda in specii de animale salbatice care au disparut din alte regiuni ale lumii.

Cele mai minunate dintre toate aceste bogatii sunt padurile“, continua Clive Aslet. Totusi, el nu uita sa mentionze pericolele care pandesc aurul verde al tari. „Se permite exploatarea forestiera ilegala. Coruptia este in floare. Nu exista o clasa de mijloc care sa ia pozitie fata de activitatile vicioase ca defrisatul padurilor. Incetul cu incetul, padurea dispare“, atrage atentia jurnalistul.

in acest punct intervine fondatorul ONG-ului „European Nature Trust”. Paul Lister spune ca si-ar dori ca romanii sa aprecieze mai mult bogatia naturii si ca defrisarile sa fie mai restrictionate si mai des pedepsite decat se intampla in prezent. Lister ofera si o solutie pentru conservarea si exploatarea responsabila a padurilor: ecoturismul. Desi pensiunile si cabanele nu sunt de lux, ele ofera confortul necesar vacantelor in mijlocul naturii, iar peisajul pitoresc incarca turistii cu buna-dispozitie si liniste, doua placeri de care nu se pot bucura mereu in inghesuiala orasului.

Desi exista putina infrastructura turistica, acest lucru face parte din esenta Transilvaniei rurale. Obstacolele intampinate in timp ce patrunzi in salbaticia zonei pot fi depasite, iar „turistii trebuie sa vina sa vada aceasta lume inainte de a disparea“, continua Aslet.

La final, jurnalistul britanic invita cititorul sa raspandeasca articolul despre tinutul transilvanean, care face ca Elvetia sa para „o gradina in comparatie cu ce se afla aici“.

„Un card de gaste gagaie in timp ce se plimba nestingherit printre legumele cultivate in curtile caselor taranesti. S-ar putea ca una dintre ele sa-ti fie servita la cina. Mancarea de aici e naturala si e obtinuta pe plan local.”

„In acest paradis – o adevarata Arcadie – esti trezit de glasul porumbeilor.”

„Mierea pe care o mananci la micul dejun provine de la albine care nu au habar de parazitii care le ataca pe verisoarele lor din crescatorii.”

Sursa: aici

Articolul din Financial Times il gasiti aici.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole


two × 9 =

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player