Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Hanul lui Manuc

In plin centru al Bucurestiului, pe Strada Franceza de la Piata Unirii, dainuie de doua secole o  cladire monumentala, prin dimensiuni, dar mai ales prin semnificatia si istoria sa. Este vorba despre Hanul lui Manuc, unul dintre cele mai vechi si cu siguranta, cele mai inedite edificii de gen ale epocii sale, singurul ramas in picioare pana in zilele noastre.

Intemeietorul sau, armeanul Manuc, cu numele real de Emanuel Marzian, a fost zaraful sultanului Selim al III-lea, reusind in acest timp sa-si adune o avere fabuloasa si sa capete titlul de bey (print). Turcii spuneau ca ar fi fost atat de bogat, incat in momentul construirii palatului sau de la Tarigrad ar fi poruncit calfelor ca fiecare cui batut sa fie trecut printr-o moneda de aur. De asemenea, era cunoscut ca francmason, dar si ca un diplomat foarte abil, cunoscand nici mai mult, nici mai putin de 12 limbi straine. Odata cu moartea sultanului insa, Manuc s-a vazut nevoit sa plece in pribegie si astfel se face ca ajunge pe pamant romanesc, mai exact pe malul Dambovitei, in anul 1806. In toamna aceluiasi an, Manuc cumpara prin licitatie terenul ce apartinea Curtii Domnesti si incepe sa construiasca ceea ce avea sa devina una dintre cele mai grandioase si frumoase cladiri din Valahia la acel timp, singurul caravanserai (in Orient, han mare la care poposesc caravanele) din sud-estul Europei. Cu un aspect romantic, hanul se distingea de restul cladirilor vremii, renumele sau depasind granitele tarii noastre datorita arhitecturii sale, dar si mancarurilor alese cu care oaspetii sositi de pretutindeni se delectau.

Din componenta cladirii faceau parte doua saloane, 15 pivnite, 23 pravalii, 10 magazii, camerele servitorilor, bucatarii si cel mai interesant: un tunel secret construit in eventualitatea unui asediu, in care se puteau  adaposti pana la 500 persoane. Un numar de 107 camere adaposteau la etajul cladirii oaspetii aflati la drum lung ce trageau sa se odihneasca la Hanul lui Manuc. De asemenea, curtea interioara a hanului includea o cafenea si o fantana arteziana, unicat in tara noastra la acea vreme. Pe partea dinspre raul Dambovita, hanul dispunea de un chei de piatra unde se putea servi masa. Pictorul francez Auguste Lancelot, vizitand Bucurestiul, mentioneaza in scrierile sale despre Hanul lui Manuc: “Cele doua randuri de galerii care leaga intre ele patru mari corpuri de case, scara cea mare care serveste cele doua caturi, foarte eleganta, sub un chiosc cu acoperis tuguiat si cu capriori iesiti afara sunt impodobite cu stalpi si cu balustrade de un gust frumos si cu finete lucrate. Am putea zice ca e un palat de lemn”. De asemenea, comerciantii care treceau prin Bucuresti, chiar daca nu se cazau, faceau un popas la Hanul lui Manuc pentru a degusta din bucatele alese, printre care se numarau potrocul de gaina, friptura de miel, purcelul de lapte la tava, friptura de mistret, dulciurile turcesti (halvita, halva, sarailie), pentru a se desfata cu vinuri fine, rachiu sau braga si bineinteles, pentru a se relaxa in fata unei cafele la felegean si a unei narghilele.

Hanul a avut o mare insemnatate si din punct de vedere istoric si cultural, fiind in mai multe randuri locul de desfasurare al unor episoade memorabile. Dupa cum insusi istoricul Constantin Giurescu in lucrarea sa, Istoria Bucurestiului, consemneaza: “La Hanul lui Manuc au avut loc discutiile preliminare cu privire la Tratatul de Pace care a pus capat razboiului ruso-turc dintre anii 1806-1812, cand Moldova este nevoita sa cedeze Rusiei Basarabia”. Imediat dupa incheierea pacii, Manuc se muta impreuna cu familia la Hancesti, planuind sa vanda hanul, lucru pe care nu mai reuseste sa-l faca intrucat moare in conditii suspecte in anul 1817; exista presupuneri ca ar fi fost otravit sau ca ar fi murit in urma unui accident de calarie. Deoarece la momentul respectiv copiii sai erau minori, hanul impreuna cu alte proprietati trec in administrarea unei epitropii, care le da in arenda in anul 1827 lui Dimitrie Dedu si Nicolae Alexiu.

In anul 1838 este inregistrat in Bucuresti un cutremur care afecteaza destul de serios constructia hanului, astfel incat fiul lui Manuc, Murat, mostenitor cu drepturi depline la acel timp, hotaraste sa vanda hanul neputand suporta cheltuielile de reparatie. Din acest moment, hanul trece prin mana mai multor proprietari, abia in anul 1861 facandu-se investitii substantiale in consolidarea cladirii de catre Lambru Vasilescu care, de altfel, ii schimba si numele in Marele Hotel Dacia (Grand Hotel de la Dacie). Acesta este momentul in care pentru fostul Han al lui Manuc incepe o noua perioada de glorie, devenind adesea gazda a numeroase petreceri, baluri, serate, spectacole de teatru, concerte de muzica clasica, spectacole de iluzionism. De asemenea, Hanul lui Manuc reprezinta locul in care a avut loc primul spectacol de opereta din Romania.

In perioada 1914-1916, hanul reprezenta locul de intalnire si de dezbateri al politicienilor care solicitau alaturarea Romaniei la Antanta in cadrul Primului Razboi Mondial in scopul obtinerii independentei Transilvaniei si Bucovinei. Printre acestia se numarau Octavian Goga, Barbu Stefanescu Delavrancea, Nicolae Filipescu, Tache Ionescu.

In anii urmatori, unitatea a continuat sa functioneze ca hotel , restaurant si crama, pastrandu-si denumirea de Hotel Dacia pana la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. Dupa instaurarea regimului comunist, mai exact la data de 19 februarie 1949, hotelul este nationalizat, fiind dat in folosinta chiriasilor cu posibilitati financiare limitate si isi recapata vechea denumire, de Hanul lui Manuc. Restaurat in mai multe randuri in perioada 1966-1970, respectiv 1991-1992, Hanul lui Manuc a reusit sa-si pastreze mare parte a arhitecturii originale, cea brancoveneasca, astfel incat pot si admirate inca pivnite, crame, saloane de restaurant, arcade, terase cu stalpi de stejar, scari de lemn ce fac legatura intre curtea interioara si etajul superior, gradina de vara, podul de stejar de la intrare. De asemenea, in cadrul restaurantului sunt adapostite obiecte originale din timpul beiului Manuc, cum ar fi butoaiele din lut ars folosite in trecut pentru depozitarea uleiului. In anul 1995 este initiat procesul de retrocedare a hanului, abia 10 ani mai tarziu acesta intrand in posesia urmasilor familiei Cantacuzino. Cu o valoare evaluata la aproximativ 15 milioane euro, hanul intra incepand cu anul 2007 intr-un amplu proces de restaurare, in desfasurare si astazi, dorindu-se pastrarea cat mai multor elemente originale.

In urma investitiilor de ordinul milioanelor de euro, se asteapta ca Hanul lui Manuc sa-si recapete stralucirea de odinioara si, precum in urma cu 200 ani constituia locul de intalnire si odihna al comerciantilor de pretutindeni, pe viitor acesta sa devina reperul oamenilor de afaceri si a turistilor dornici sa afle povestea vechiului Bucuresti, poveste in care Hanul lui Manuc ocupa unul dintre locurile fruntase. Nu ne ramane decat sa asteptam ziua in care vom putea fredona din nou “Fata frumoasa, fata straina,/ Diseara am sa te duc/ Pentru convorbiri, pentru cina/ La Hanul lui Manuc”.


Mircea Vintila – La hanul lui Manuc

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Post to Twitter

Categorie: Hoteluri, Turism

3 Raspunsuri so far.

 1. […] Hanul lui Manuc – ridicat de Manuc Bei intre 1806 -1808, fiind unul din cele mai importante monumente istorice si de arhitectura; […]

 2. cosmin says:

  PRET ????????
  TARIFE ???????????

  CEL MAI IMPORTANT LUCRU = TARIFUL !!!!!!!!!!!

  SI lipseste din acest articol acest lucru…. WTF!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. admin says:

  Nu mai functioneaza ca hotel de mai bine de 4 ani!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)


1 + = seven

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

 • Hoteluri Timisoara
 • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
 • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player