Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Hotel Cismigiu – Hoteluri din Bucurestii Vechi

UPDATE: Se pare ca renovarile sunt gata iar Hotel Cismigiu va fi din nou un jucator pe piata hoteliera bucuresteana.

Construit in anul 1912 si denumit la timpul respectiv Palace Hotel, cel ce avea sa primeasca mai tarziu numele de Hotel Cismigiu a fost cea dintai cladire construita pe Bulevardul Regina Elisabeta, astazi intesat de insitutii publice, magazine, baruri, restaurante etc. Cu o capacitate de circa 200 de camere, hotelul reprezenta in acel moment unul dintre cele mai grandioase hoteluri ale Micului Paris, fiind clasificat la categoria a doua si constituind alegerea a numeroase delegatii datorita pozitiei bune pe care o ocupa in centrul orasului. Peretii camerelor erau decorati cu foite de aur, iar in receptia hotelului, dupa ce-si faceau intrarea printr-o usa rotativa de lemn, clientii erau intampinati de o atmosfera eleganta, accentuata de lumina unui candelabru somptuos.

De renume se bucura si Gambrinus (numele celebrei berarii a fost dat luxosului restaurant de la parterul cladirii) ce reprezenta odinioara un important punct de intalnire al mai marilor societatii bucurestene. Dupa cum insasi arhitectul Anca Bratuleanu declara, “Hotelul a fost un simbol al modernizarii si occidentalizarii”, constituind totodata si o inovatie arhitecturala a vremii, datorita structurii metalice de rezistenta conceputa de renumitul arhitect al epocii Nicolae Pissiota, a carui familie de altfel a si detinut hotelul pana in anul 1948.

Dupa aceasta data, istoria Hotelului Cismigiu este una tumultoasa si sumbra, acesta fiind nationalizat, apoi transformat alternativ in camin studentesc si hotel. Inchisa in anii ’70, cladirea este data in folosinta dupa 1989 pentru a deveni camin al Facultatii de Teatru, perioada in care are sa se intample cumplitul accident din casa liftului, surprins si in versurile melodiei Hotel Cismigiu a celor de la Vama Veche. Macabrul eveniment avea sa marcheze inceputul decadentei hotelului, decadenta care nu a fost stopata nici astazi. Desi cladirea a fost preluata din anul 2001 de catre o companie imobiliara spaniola cu scopul de a o converti intr-un fastuos hotel de apartamente, pe parcursul celor 8 ani nu pare sa se fi miscat nimic, astfel incat cei care trec astazi prin zona ori privesc cu repulsie si ingrijorare, ori nu au nici cea mai mica idee ca se afla in fata unuia dintre simbolurile Bucurestiului interbelic.

UPDATE: Sunt zvonuri ca anul acesta, firma spaniola care are in proprietate cladirea, Hercesa, se va apuca de renovare. Sa fie intr-un ceas bun!

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Post to Twitter

5 Raspunsuri so far.

 1. Raiden says:

  O mare eroare in acest articol: ati plasat beraria Gambrinus pe bd. Elisabeta. Aceasta informatie, perpetuata in acest fel, dauneaza istoriei adevarate.

  Beraria Gambrinus se gasea la Piata Teatrului National, pe str. Ion Campineanu. Dovada:
  http://art-historia.blogspot.com/2009/10/gambrinus.html

  si

  http://art-historia.blogspot.com/2009/10/gambrinus-2-caragiale-si-jean.html

  Daca tot ne trimiteti linkuri, macar sa fie spre articole bine documentate. Succes!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. admin says:

  Multumim pentru precizari!
  Se pare ca in august 1941, un anume Naumescu a avut inspiratia de a da numele Gambrinus luxosului restaurant de la intersectia Bulevardului Elisabeta cu Str. Ion Brezoianu, in memoria celebrei berarii (din Str. Ion Campineanu), cladire ce fusese demolata cu un an inainte.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. andrei says:

  Cred ca Glumesti Raiden, Gabrinus inca scrie si acum pe Elisabeta

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. constantin says:

  Palace Hotel nu a fost “cea dintai cladire construita pe Bulevardul Regina Elisabeta”. In 1884 s-a construit cladirea Cinematografului Bucuresti, in 1884-1885 Casa Dotatiunii Oastei (ulterior Hotel Astoria), in 1885-1886 Palatul Eforiei Spitalelor Civile (actuala Primarie a sect.5), in 1906-1910 cladirea Ministerului Lucrarilor Publice si Constructiilor (actuala Primarie Generala)…
  Vestea buna e ca aceasta superba cladire a fost restaurata si Hotelul Cismigiu isi va redeschide portile, cu celebra Gambrinus la parter…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. admin says:

  Multumim pentru completari! :)
  Uram un calduros BUN VENIT Hotelului Cismigiu Bucuresti pe piata hoteliera.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)


one × = 2

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

 • Hoteluri Timisoara
 • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
 • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player