Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Hotel Lafayette – Hoteluri din Bucurestii Vechi

Viata Bucurestiului interbelic palpita in jurul Caii Victoriei, locul unde doamnele isi afisau cele mai noi toalete, domnii incepeau sa descopere rapiditatea automobilului, reclamele acopereau timid unghere mici ale cladirilor, iar cafenelele si berariile erau doldora de musterii.

Printre multiplele cladiri construite la vremea respectiva in zona se numara si Hotel Lafayette, un simbol al arhitecturii belle-epoque, o farama a aerului parisian adusa in capitala Romaniei, incadrata pe de o parte de cladirea CEC, astazi una dintre cele mai admirate obiective de pe Calea Victoriei, si Magazinul Victoria de cealalta parte.lafayette

Hotelul era unul dintre cele mai cochete la vremea respectiva, gazduind la parter si o berarie renumita “Beraria Varful cu Dor”. Alaturi se aflau Galeriile Lafayette, pe locul Magazinului Victoria de astazi, primul magazin de mare anvergura al Bucurestiului, un adevarat mall al epocii interbelice, design-ul sau si modul de amenajare urmarind modelul magazinului cu acelasi nume din Paris. Asadar, Hotelul Lafayette (numit pe rand si Hotel de France sau Hotelul Francez), impreuna cu galeriile purtand acelasi nume si cu Beraria Varful cu Dor se numarau printre locurile cele mai fracventate si mai la moda pe Calea Victoriei.

Soarta insa nu a fost la fel de binevoitoare cu fiecare dintre acestea. Daca Magazinul Victoria a ramas si astazi unul dintre magazinele de fite ale Bucurestiului, despre Hotelul Lafayette probabil prea putina lume a auzit. Dupa daunele minore, dar nerezolvate aduse hotelului de cutremurul din anul 1940, la cutremurul din 1977, hotelul a fost grav avariat, daramandu-se chiar una dintre laturile sale. Cu toate acestea, hotelul a fost lasat de izbeliste, hotararea autoritatilor de a-l restaura a intarziat sa apara, astfel incat el a fost daramat cu totul, iar pe locul lui a ramas teren viran pana la inceputul anilor ’90 cand aici s-a ridicat triumfator sediul Bucharest Financial Plaza. Astfel astazi pe Calea Victoriei, in loc ca sirul cladirilor de patrimoniu sa fie intregit de o mostra a stilului parizian, Hotelul Lafayette, acesta este brusc intrerupt de un colos din sticla si otel, o costructie rigida si anosta cu 18 etaje cunoscuta sub denumirea de turnul Bancorex.

Articole despre Bucurestii Vechi puteti gasi aici.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 2.8/5 (8 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole, Hoteluri, Turism

3 Raspunsuri so far.

 1. Raiden says:

  Nu inteleg: “…Magazinul Victoria a ramas si astazi unul dintre magazinele de fite ale Bucurestiului…” – de unde pana unde? Magazinul Victoria este jalnic amenajat si numai de fite nu este!

  “…hotelul a fost lasat de izbeliste, hotararea autoritatilor de a-l restaura a intarziat sa apara, astfel incat el a fost daramat cu totul,…” – informatie falsa. S-a analizat cazul hotelului si s-a decis ca este prea subred pentru a fi consolidat. A fost demolat si s-a luat hotararea ca acolo sa ramana spatiu verde, pentru marirea perspectivei asupra Magazinului Victoria.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 3 votes)
 2. Rodica Angela Costache says:

  As dori sa pot raspunde curiozitaţii nepotului meu, elev în clasa a XI-a, care doreste sa ştie cine este arhitectul şi constructorul vechiului hotel “Lafayette” de pe calea Victoriei, dituat între CEC si magazinul Lafayette, de pe terenul actualului Bankpost.
  Cu mulţumiri anticipate şi felicitari pentru realizari. Pozele sunt de-a dreptul fascinante! Uitasem cum arat Bucurestiul in care traiesc din 1950.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 2 votes)
 3. admin says:

  Multumim pentru aprecieri!
  Hotel Lafayette se pare ca este opera arhitectului George Rosnovanu.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 3 votes)


nine − = 0

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

 • Hoteluri Timisoara
 • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
 • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player