Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Lupoaica mutata in Centrul Istoric

Monumentul a fost readus din Piata Romana in Centrul Istoric. Transformarea Pietei Sfantu Gheorghe in Piata Roma ar putea insa crea confuzie printre locuitorii Bucurestiului, din cauza asemanarii cu vechiul amplasament.

Mutarea statuii Lupa Capitolina in Piata Sfantul Gheorghe s-a facut cu mare fast, la sfarsitul acestei saptamani. La inaugurare au fost prezenti primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, si omologul sau de la Roma, Giovanni Alemanno.

Cu aceasta ocazie, oficialitatile au anuntat si revenirea la denumirea veche a zonei, Piata Roma. Decizia de a muta copia celebrului monument „Lupa Capitolina“ in  Centrul istoric apartine Primariei Municipiului Bucuresti, pe motiv ca statuia nu era suficient de vizibila in intersectia din Romana. Istoricii considera ca este corecta noua amplasare a statuii, precum si schimbarea denumirii pietei asa cum a fost in anul 1906.Lupa Capitolina - Piata Roma - Bucuresti

In acel an, Lupoaica Capitolina a fost oferita comunei Bucurestilor de catre primaria orasului Roma, cand s-au celebrat 1800 de ani de la cucerirea Daciei de catre Imperiul Roman“, a declarat istoricul Adrian Majuru. El a precizat ca darul a fost considerat drept o recunoastere a apartenentei la ginta latina pentru Romania, de catre Italia. Istoricul a adaugat ca nu se va crea nicio confuzie cu actuala Piata Romana, care nu exista la acea vreme si care, in prezent, este situata destul de departe de zona care se va numi Piata Roma.

Confuzie intre Romana si Roma

Bucurestenii care frecventeaza Centrul istoric spun ca noua amplasare a statuii este binevenita, pentru ca acum este mai vizibila. “Nu se vedea bine nici in Dorobanti, nici in Romana. Aici este mai aproape de trecatori, de turisti. Sper sa nu o vandalizeze vreun <istet>”, a spus Clara (40 de ani), contabila din Bucuresti. Femeia a adaugat ca schimbarea numelui pietei, din Sfantul Gheorghe in Roma, ar putea insa sa ii deruteze pe unii locuitori ai Capitalei si, mai ales, pe nou-venitii. „Daca iti stabilesti o intalnire cu cineva la Piata Roma, persoana respectiva ar putea intelege Piata Romana si cred ca nimeni nu doreste sa astepte la trei kilometri de locul real de intalnire”, a conchis Clara.

Initiativa de mutare a statuii Lupoaicei din Piata Romana in piateta din fata magazinului Bucuresti a fost demarata in aceasta primavara. Statuia a fost tinuta timp de doua luni la Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, unde a fost reconditionata inainte de a fi instalata in centrul Bucurestiului.

Statuie plimbata prin Capitala

Statuia, care mai e cunoscuta si ca “Lupoiaca de pe Capitoliu” este o statuie din bronz etrusca, turnata probabil in secolul al V-lea i.e.n., undeva pe valea raului Tibru. Reprezinta pe legendara lupoaica despre care se spune ca i-ar fi alaptat pe Romulus si Remus, intemeietorii orasului Roma. Realizata de un sculptor grec anonim, Lupoaica este o copie din bronz a celebrului monument roman Lupa Capitolina.

De-a lungul timpului, statuia Lupoaicei a fost „plimbata“ prin mai multe zone din Bucuresti: Piata Roma (1906), Dealul Mitropoliei (1931), Piata Dorobanti (1965) si apoi in Piata Romana(1997). Pe ultimul amplasament a stat timp de 13 ani.

Sursa: Adevarul

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Un raspuns so far.

 1. Observator says:

  CRED CA ESTE O INITIATIVA CARE FACE CINSTE ISTORIEI SI OBARSIEI POPORULUI ROMAN.
  NOI SUNTEM UN POPOR REZULTAT DIN CONTOPIREA DACO-ROMANA DE-ALUNGUL A 2000 DE ANI SI DE-ACEEA NE PUTEM MANDRI CU ISTORIA ANTICA A ROMEI AI CAREI CONTINUATORI SUNTEM SI NOI SI A CAROR LIMBA O VORBIM CHIAR DACA LIMBA A SUFERIT CUM E SI FIRESC INFLUENTELE STRAINE. LATINITATEA POPORULUI NOSTRU INSA S-A PASTRAT PRIN SANGE SI LIMBA, IN CIUDA TUTUROR ALTOR POPOARE CARE-AU TRAVERSAT TERITORIUL TARII NOASTRE (SLAVI, MAGHIARI, TURCI…)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)


7 + = fifteen

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

 • Hoteluri Timisoara
 • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
 • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player