Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”

Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” se intinde pe o suprafata de aproximativ 30 de hectare pe suprafata carora sunt amplasate peste 300 de monumente in circa 70 de gospodarii.

Pe aproximativ 20% din aceasta suprafata sunt amplasate anexe gospodaresti, ateliere, biserici, o moara de apa, o moara de vant,  o presa de ulei, troite, instalatii tehnice, fantani, un scranciob precum si multe alte ustensile traditionale adunate din gospodarii provenind din diverse provincii ale Romaniei.

Organizarea expozitiei in aer liber confera prin gruparea monumentelor dupa principiul geografic al provinciilor istorice (Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova), o foarte buna analiza comparativa a arhitecturii traditionale romanesti.

Este de retinut faptul ca toate exponatele sunt autentice fiind constructii originale desfacute si recompuse in muzeu, dupa ce au fost transportate cu mare grija. La tot acest proces de amplasare a exponatelor au luat parte specialisti, oameni de cultura, peste 1000 de muncitori in diverse meserii si peste 100 de mesteri populari din satele de unde provin locuintele expuse.

Amplasarea in Parcul Herastrau unde este inconjurat de spatiu verde si lacuri si suprafata sa face din Muzeul Satului cel mai mare muzeu in aer liber din Europa.

Atrage in fiecare an aproximativ 100.000 de vizitatori din toate colturile lumii care vin nu doar sa faca o plimbare in aer liber ci si sa vada cu ochii lor viata traita de taranii romani, astfel atingandu-si misiunea data de fondatori, aceea de a informa si educa publicul despre viata satului romanesc.

Mic istoric

In anul 1936 lua fiinta unul din primele muzee etnografice in aer liber din Romania si din lume: Muzeul Satului. Locatia aleasa a fost Bucuresti, in cadrul Parcului Herastrau.

In Romania, ideea crearii unui muzeu in aer liber se infiripa inca din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In 1867, Alexandru Odobescu, eminent om de cultura, propune prezentarea, in cadrul Expozitiei Universale de la Paris, intr-un pavilion special amenajat, a unor monumente de arhitectura populara.  Alaturi de alte asemenea initiative s-au creat premisele intemeierii celor dintai muzee etnografice in aer liber de la noi: Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Parcul Hoia, de la Cluj, cu specific regional, si Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti, cu caracter national.

Crearea Muzeului National al Satului “Dimitrie Gusti” este rodul unor cercetari intense si sustinute, teoretice si de teren, ca si a unor experimente muzeografice, de peste un deceniu, coordonate de profesorul Dimitrie Gusti.

Cu sprijinul moral si material al Fundatiei Regale “Principele Carol”, din martie 1936, in numai doua luni, s-a putut cladi o opera muzeografica de exceptie: Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”. In acest scurt interval de timp, echipele de specialisti si studenti, conduse de profesorii D. Gusti si H.H. Stahl, au achizitionat din satele cercetate constructii taranesti (case, anexe gospodaresti, biserici, instalatii tehnice) si obiecte de interior (mobilier, ceramica, tesaturi, unelte etc.), considerate ca reprezentative pentru locurile lor de origine.

Pentru a pastra elementul de unicitate al constructiilor, care se regaseste si astazi, la remontarea exponatelor au participat, sub supraveghearea specilistilor, mesteri adusi din satele de provenienta a acestora.

Deschiderea oficiala a Muzeului Satului a avut loc la 10 mai 1936, in prezenta regelui Carol al II-lea, iar pentru public, cu o saptamana mai tarziu, 17 mai 1936. In discursul inaugural, profesorul D. Gusti sublinia ca Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” este un muzeu original, care nu a fost creat dupa modelul muzeelor in aer liber existente la acea vreme in Europa (Muzeul Skansen – Stockholm, Suedia si Muzeul Bigdo – Lillehamer, Norvegia).

Pe langa patrimoniul din expozitia in aer liber si din colectii, muzeu detine si un bogat fond documentar de o imestimabila valoare istorico-etnografica. Acest fond este alcatuit din colectii de manuscrise, studii, schite, desene, relevee, planse, clisee pe sticla, filme, negative alb-negru si color, fotografii, ce provin atat din cercetarile pe teren ale echipelor de monografisti care au contribuit la fondarea Muzeului Satului cat si din investigatiile ulterioare.

Orar vizitare expoziţie aer liber:
Luni – Duminica: 9:00 – 17:00

Orar vizitare sala de expozitii “Gheorghe Focsa”:
Luni, Marti: Inchis
Miercuri -Duminica: 9:00 – 17:00

ACCES GRATUIT: prescolari, veterani, persoane cu dizabilitati, membri ICOM, ICOMOS, specialisti din muzee si din Ministerul Culturii Patrimoniului National.

Vizite cu audioghid, ghidaj in limba romana, ghidaj in limba straina (engleza, franceza, spaniola, italiana, rusa).

Casele de bilete si magazinul muzeului se inchid cu 30 de minute inaintea terminarii programului de vizitare. Fumatul este interzis. Accesul cu animale este interzis. Biletul este valabil toata ziua.

Adresa: Sos. Kiseleff, Nr. 28, Sector 1

Telefon: (+4) 021.317.91.03; 021.317.91.06; 021.317.91.10; 021.319.25.36; 0720.220.132

Fax: (+4) 021.317.90.68

Mail: contact@muzeul-satului.ro

Web: aici | facebook

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Muzeu, Turism

2 Raspunsuri so far.

  1. […] Bucuresti, Muzeul National de Istorie, Parcul Cismigiu, Arcul de Triumf, Lacul si Parcul Herastrau, Muzeul Satului, Opera din Bucuresti, Gradina Botanica, Palatul Cotroceni, Palatul […]

  2. […] Muzeul Satului – fondat de Dimitrie Gusti in anul 1936 – al doilea muzeu etnografic din Europa […]4 − one =

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player