Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

National Geographic iti arata un mare roman. Il stii?

Nu stiu cati dintre voi ati auzit de JUSTIN VIRGILIU CAPRA. Nimeni? Nici eu nu auzisem inainte sa il descopere cei de la National Geographic Channel.

Venerabilul domn, este nascut pe 22 februarie 1933 si este supranmit “Brancusi al tehnicii“, si este inginer de aviatie roman.

La numai 25 de ani, adica in anul 1956, pe cand era in armata cu gandul mai mult in gluma de a iesi din unitate fara sa fie vazut, a inventat un rucsac zburator, aparat individual de zbor. Aparatul a fost incercat de parasutistul Vasile Sebe, dar s-a prabusit cu el. La sugetia savantului Henri Coanda a schimbat combustibilul, iar cea de-a doua varinata a “rucsacului zburator” a devenit perfect functionala fiind incercata tot de Vasile Sebe, in 1958.

La acea vreme nu era permis sa detii aparate de zbor si inventia sa nu a fost brevetata. Surprinzator este faptul ca la 7 ani dupa ce a creat acest rucsac niste specialisti americani au iesit pe piata inovatorilor si inventiilor cu o inventie care “diferea doar la culoare“, dupa spusele sale. Neavand un brevet de inventie nu poate insa dovedi daca americanii i-au furat ideea sau pur si simplu e o coincidenta. Daca aparatul sau nu a fost produs vreodta in serie, cel de productie americana a fost, fiind util la diverse actiuni ale politiei, armatei sau pompierilor. Dispozitivul a fost o buna perioada expus la Muzeul Tehnic Bucuresti.

Are innascut acest talent, acesta pasiune de a mesteri orice, oricand. La cei 76 ani ai sai are acum peste 77 de invetii inregistrate. De cand era copil se gandea sa iventeze ceva ce nu s-a mai facut: “Aveam vreo cinci ani si eram copil retras, mai degraba singuratic. Cu un cutit ciomp, am mesterit un grup de papusi. Le facusem din lemn. Taiasem crengile ceva mai groase dintr-un prun uscat, ce fusese rupt de furtuna, apoi cioplisem in ele chipuri de barbati si femei. Le-am facut ochi si gura, am lasat picioarele si mainile mobile, sa le pot misca. Nu aveam jucarii, asa ca mi le mesteream singur. Si pentru ca nu mi-a placut sa le vad tepene, le-am prins pe un suport, in cerc, si le-am facut sa se invarta in hora cu ajutorul unei manivele. Tot din lemn. Pe urma, am mesterit un dispozitiv dintr-un mecanism de ceasornic. Il intorceam si papusile mele se invarteau in hora, ore de-a randul. Era o bucurie sa le vezi. Dar, pentru mine, dupa ce terminam ceva, nu mai ma interesa acea lucrare. Bucuria era sa mesteresc altceva, sa fac ceva ce nu se mai facuse. Am construit un bob, o vioara… Au fost multe, nu le mai stiu pe toate. Am avut o copilarie frumoasa“.

In timpul liceului,  a construit un motor care pornea la comanda vocala: “Ajungea sa-i spun «Porneste!» si motorul, huruind, se punea in miscare. Ii spuneam «Opreste!» si motorul se oprea“. Premiul obtinut pentru aceasta inventie a fost simbolic: profesorii ramasi cu gurile cascate!

In perioada, 1966-1968, construieste un elicopter fara elice, fara aripi si fara jet, un “elicopter portativ pentru juniori“, care are doar 30 de kg, plus 5 de combustibil, 15 capiputere si forta portanta de 125 kg.

Cutia neagra – este un dispozitiv ce poate sa reduca partial gravitatia corpurilor; cand a auzit despre asta, Coanda a venit val-vartej de la Paris si a tinut neaparat sa-l cunoasca pe romanul ce infaptuise ce-a de-a noua minune a lumii. Fara a cunoaste amanunte tehnice, aceasta descoperire, urmare a unor experimente, in parte secrete, este cea mai spectaculoasa si, in timp, va face ca autorul ei sa intre in elita marilor inventatori ai lumii.

justin-capra-inventator

In atelierul de la Filipesti, puteti admira pe un panou imens aproape toate realizarile si momentele importante din viata sa. Fiecare imagine inseamna ISTORIE, istoria unei VIETI.

Una dintre cele mai recente inventii realizate in perioada 2007-2008 impreuna cu un grup de prieteni, Marian Velcea si Alex Munteanu, este Oblio 3C care a fost lansat la a XI-a editie a Targului Inventika si TROTY, un triciclu pliabil echipat cu motor electric integrat in butucul rotii de directie (motor-roata), care constituie raspunsul imaginat de autori la problemele traficului urban.

In anul 2008, Maestrului Justin Capra i-a fost decernat premiul Fundatiei Dan Voiculescu, in valoare de 300.000 RON, pentru contributia pe care a avut-o la schimbarea in bine a Imaginii Romaniei in lume.

Am fost, de cand ma stiu, un nemultumit, am cautat mereu altceva… Merg in atelier si lucrez, imi pun intrebari, ma culc apoi si in dimineata urmatoare ma trezesc ca am solutia in cap. O visez, asta e tot…

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole


8 − three =

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player