Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Orasul de vis: BACAU

Bacău, orasul zimbrilor dispăruti

Prima atestare documentară a Bacăului datează din anul 1408, când orasul apare mentionat într-un privilegiu comercial acordat de domnitorul Alexandru cel Bun negustorilor din Lvov.

La sfârsitul secolului al XIV-lea, Bacăul era o asezare urbană bine închegată, fiind una dintre cele mai prospere asezări din Moldova, cu importante atribuţii militare si comerciale.

Referitor la „nasterea” orasului, circulă mai multe legende, care oferă diverse explicatii pentru origine. Spre exemplu, academicianul Iorgu Iordan sustinea ipoteza potrivit căreia toponimul Bacău provine din termenul maghiar „bako“, care însemna “nătâng“, “neghiob“.

În schimb, Nicolae Iorga a mers pe varianta influentelor slave, sustinând că Bacău provine dintr-un cuvânt slav arhaic “bac“, cu sensul de “zimbru“, “taur“, “bour“.

Declarat municipiu acum 80 de ani

Primele urme de locuire datează din paleolitic, dar abia la sfârsitul veacului al XVIII-lea, Bacăul începe să fie mentionat pe hărti. În 1816, orasul era localizat în partea centrală a terasei Bacău, având o structură răsfirată, cu o singură grupare liniară – Ulita Mare – orientată de la nord la sud, în lungul drumului Adjud-Piatra Neamt. Spre vest, limita nu depăsea strada Bradului, iar la est avansa până la muchia terasei. Tot prin zona de est a orasului trecea drumul sării.

În monografia orasului Bacău, Radu Costache notează că, în 1820, portunea dintre piaţa veche si Bistrita era pustie, iar biserica Precista, situată azi în centrul Bacăului, era în afara orasului.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, Bacăul s-a extins mult spre nord si sud-est. Ulterior, după constructia căii ferate (1872) si a Podului de Fier peste Bistrita, asezarea si-a extins limitele pe directia est-vest. Cu exceptia zonei centrale, restul aşezării avea un puternic aspect rural, cu case din lemn si pământ. Din 1929, Bacăul a fost ridicat la rang de municipiu si a cunoscut o dezvoltare destul de rapidă.

Pe urmele lui Bacovia si Alecsandri

Bacăul este un oraş al tradiţiilor şi al culturii, în care vechiul şi noul convieţuiesc împreună. Pe străzile cu iz bacovian modernismul se retrage cu stimă în faţa vechilor valori. Mici străduţe prăfuite, în care timpul parcă s-a oprit din loc şi case pierdute în negura timpului amintesc de târgul de altă dată.

Din “file de poveste” se desprinde parcă figura lui Grigore Tăbăcaru, ilustru pedagog de la începutul secolului al XX-lea, care a întrezărit rolul experimentului în activitatea pedagogică. Colaborator al lui C. Rădulescu-Motru, în 1909, creează Societatea pentru studiul psihologic şi pedagogic al copilului, care edita un Buletin pedagogic menit să stimuleze întemeierea pedagogiei pe cercetarea experimentală. În 1905 tipăreşte revista Şcoala, iar din 1924, sub conducerea sa, a apărut Ateneul cultural.

O altă figură ilustră a Bacăului a fost marele poet George Bacovia, care s-a născut în 1881, într-o familie de comercianti din oras. Atmosfera rece din timpul anilor de liceu îl inspiră pentru celebrul poem „Liceu”.

Tot în domeniul literaturii, Bacăul se mândreste cu un alt mare scriitor, Vasile Alecsandri, chiar dacă acesta nu a petrecut foarte mult timp în orasul unde s-a născut. Printre personalitătile contemporane care s-au născut în judetul Bacău se numără actorii Radu Beligan şi Ernest Maftei.

Ce poţi vizita în Bacău ?

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea”, str. Popa Şapcă nr. 3

Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”
, pe str. 9 Mai nr. 7 a fost înfiinţat în 1957. Începând cu 1959 a oferit vizitatorilor trei secţii pe care le puteau vizita: istorie, ştiinţele naturii şi artă.

Casa memorială George Bacovia, pe Str. George Bacovia nr. 13

Observatorul astronomic “Victor Anestin”, înfiinţat pe 30 noiembrie 1976

Parcul Trandafirilor

Biserica “Precista”, a fost sfinţită la 1 ianuarie 1491. În Bacău se află Biserica şi ruinele Curţii Domneşti unde a locuit Alexandru-Vodă, fiul şi co-regentul lui Ştefan cel Mare.

Catedrala catolică, cea mai mare din estul Europei.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole


seven − = 3

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player