Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Orasul de vis: Cluj Napoca

Istoria post-decembristă a început tragic la Cluj-Napoca, 11 locuitori având să devină, în urma acelor evenimente, eroi ai Revoluţiei. Trecutul s-a “jucat” cu patriotismul, în timpul Primului Război Mondial, clujenii fiind obligaţi să lupte împotriva fraților de dincolo de Carpati.

Una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei, oraşul se poate lăuda cu una dintre cele mai atractive economii locale din România, în special în domeniile serviciilor financiare şi IT. Atractiv pentru investitori străini, Cluj-Napoca este şi unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară.

Pentru clujeni, oraşul merită titlul de giuvaer al Transilvaniei şi pun la bătaie argumentul suprem: zona centrală, cu ale sale clădiri istorice, construite în marea lor majoritate în perioada de stăpânire austriacă.

Fotografiile de la începutul secolului al XX-lea surprind Piaţa Unirii cu un aer aparte, pe care l-a păstrat şi astăzi. E una dintre cele mai frumoase pieţe din Europa, motiv pentru care decizia autorităţilor locale de a o „moderniza”, înlocuind spaţiile verzi cu asfalt şi piatră cubică, nu a fost privită cu încredere.

La pas, la doar cinci minute distanţă, se află celebra Piaţă a Muzeului, transformată în zonă pietonală. Aici, terasele sunt una lângă alta, iar furnicarul de tineri oferă un sentiment pe care îl întâlneşti în marile oraşe europene. Dacă ai lega la ochi un german, nu i-ar veni să creadă că se află într-un oraş din România.

Zestre arhitectonică ignorată

Mai sunt însă şi clujeni care se simt legaţi de oraş doar prin rădăcinile familiale. Un astfel de exemplu este Valeria Gâdiu (32 de ani), profesoară de economie.

Ea susţine că singurul lucru care o mai leagă sentimental de Cluj- Napoca este faptul că s-a născut aici. „I-aş acorda nota 7, cu indulgenţă. Este un oraş frumos, cu mult farmec. Personal, cred însă că e foarte aglomerat, un mix kitsch-os de clădiri aruncate la voia întâmplării. Obiectivele turistice sunt multe, dar nu sunt puse în valoare. Centrul istoric, Piaţa Muzeului sau Bulevardul Eroilor erau zone cu un farmec aparte. Dar acum au ajuns spaţii ticsite cu magazine în care se vinde marfă ieftină sau cu tot felul de dughene”, spune Valeria.

Chiar şi cel mai scurt tur prin centrul oraşului scoate la lumină clădirile abandonate, care par nişte carii într-o zonă în care domină arhitectura începutului de secol XX.

Clădirea CEC din Piaţa Unirii este abandonată de mai mulţi ani. La fel şi cea a fostului Hotel Continental. Toate arată lipsa de iniţiativă din partea autorităţilor”, consideră Valeria Gâdiu. Tânăra îşi doreşte mai multe spaţii publice unde, după program, să-şi poată petrece timpul liber.

O altă nemulţumire a clujenilor este legată de locurile de joacă pentru copii, pline de resturi de ţigară sau de cutii de bere. Atunci când vine vorba despre avantaje, locuitorii susţin că este atractiv din punct de vedere profesional şi oferă oportunităţi de dezvoltare.

Există posibilitatea să faci multe cursuri de formare profesională, întrucât sunt multe firme care au nevoie de forţă de muncă. Acum, în criză, e mai greu. Dar sper că, după această perioadă, situaţia din 2008, când şomajul era foarte mic, se va relua”, spune Andrei Turcu.

Turişti japonezi în centru

Aurel Paţiu lucrează ca strungar la una dintre firmele dintr-o zonă industrială a oraşului. Bărbatul locuieşte în cel mai aglomerat cartier, Mănăştur, şi spune că mai este mult de lucru până când Cluj-Napoca să se poată compara cu oraşele din Europa de Vest.

Eu mă duc la lucru cu tramvaiul şi până acolo simt că mi se face rău. Aşa de tare te scutură tramvaiul din cauza liniei foarte vechi. După muncă, înapoi acasă, unde dau peste un cartier supraaglomerat. Pentru un loc de parcare se duc şi lupte de stradă. Sunt de părere că autorităţile trebuie să se implice mai mult şi să le aplice amenzi fără milă celor care nu păstrează curăţenia sau parchează pe unde nimeresc”, spune muncitorul.

Dincolo de nemulţumiri, Paţiu crede că oraşul s-a schimbat în ultima vreme. „Am văzut chiar şi turişti japonezi, în centru, şi asta mi-a dat de gândit că suntem pe drumul cel bun şi avem cu ce lucra pentru a ne evidenţia”.

Cele mai puţine accidente rutiere

La categoria Siguranţă a primit nota 10 pentru numărul de accidente rutiere, în 2009, raportate la mia de locuitori. În schimb, are rezultate mai puţin încurajatoare la numărul de infracţiuni constatate la mia de locuitori. Pentru acest element a luat doar 1,5, unde 1 este minimul. Nici la efectivul de poliţişti la mia de locuitori, situaţia nu este mai bună, nota acordată de evz.ro, pe baza informaţiilor primite de la autorităţile locale, fiind de 4,5 (unde 10 este maximul).

La categoria Cultură şi educaţie au fost acordate note de 10 pentru numărul de cinematografe, operă, filarmonică şi operetă, la mia de locuitori. Învăţământul a luat alte şapte note de zece, pentru numărul cadrelor didactice la numărul total de elevi şi pentru numărul liceelor de stat, a colegiilor şi universităţilor de stat şi private, a grădiniţelor şi a şcolilor private.

Note mai mici a primit pentru numărul de teatre și de muzee la mia de locuitori, respectiv 5,8 și 5,7 din 10, pentru şcolile de stat, nota 5 şi pentru numărul olimpicilor la concursurile naţionale şi internaţionale, 1,9 din 10.

La categoria Infrastructură, Cluj-Napoca a mai primit o notă maximă pentru accesul la aeroport, iar la Sănătate pentru numărul cabinetelor stomatologice, calculate la mia de locuitori. La capitolul sănătate, majoritatea notelor sunt peste 6, inclusiv sporul natural (6,8), ceea ce indică existenţa unor condiţii de viaţă de o calitate peste medie.

Cea mai mică pondere a pensionarilor

Dezvoltarea economică este un alt aspect pozitiv remarcat. Pentru numărul mic de pensionari, comparativ cu celelalte oraşe, a primit nota 10, iar pentru cel al şomerilor nota 9,4. O altă notă încurajatoare, 9, a obţinut-o pentru numărul de sucursale bancare.

Valori medii au fost înregistrate la imobiliare, unde preţul pe metru pătrat la terenuri i-a adus nota 5,4, iar la apartamente 7,1. O notă mică a fost acordată pentru numărul de baruri şi restaurante, la mia de locuitori, cu nota 4,3 din 10.

La capitolul Administaţie, respectiv mulţumirea faţă de edili, orașul a obţinut nota 6,4, aceeaşi valoare ca Brăila şi Braşov. Cei trei primari aleşi din 1992, momentul primului scrutin democratic din România, şi până în prezent, au convins alegătorii să-i voteze pentru cel puțin un mandat.

La categoria Mediu, pentru spaţiul verde pe cap de locuitor şi pentru taxa de salubrizare, au fost acordate notele 5,1, respectiv 5,7.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Turism


8 × = fifty six

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player