Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Palatul de Justitie Bucuresti

Palatul de Justitie, se afla situat in sectorul 4 al municipiului Bucuresti, amplasat pe malul raului Dambovita.

A fost construit in numai 5 ani, intre 1890-1895, sub indrumarea si dupa planurile arhitectului Albert Ballu. Arhitectul este cel care a proiectat si alte tribunale din Europa, cum este Tribunalul din Paris sau Palatul de Justitie din Bruxelles. Din pacate nu a reusit sa isi vada proiectul dus pana la capat, de finisari si interioare ocupandu-se celebrul arhitect roman Ion Mincu cel care a participat si la ridicarea Ateneului Roman.

Stilul arhitectonic in care este construita cladirea este cel al Renasterii franceze, iar in banii din acea vreme, realizarea intregii cladiri a costat 7.500.000 lei.

Descrierea cladirii

Fatada principala este pozitionata inspre cheiul Dambovitei si prezinta o scara monumentala, intinsa pe aproape jumatate din lungimea cladirii, adica aproximativ 50 de metri. Chiar la intrarea in cladire, sub bolti, se gasesc 6 statui alegorice ce simbolizeaza: Legea, Dreptatea, Justitia, Adevarul, Forta si Prudenta. Ultimele doua sunt constuite de Karol Storck (fiul), si flancheaza ceasul cladirii.

Accesul in interiorul palatului se face prin intermediul a trei usi largi, doua dintre ele facand accesul prin subsol.

Interiorul palatului are cateva incaperi foarte mari dintre care cea mai remarcata se face Sala Pasilor Pierduti (Sala Orologiului), amplasata inspre fatada principala. Ocupa un sfert din suprafata cladirii. Pe partile laterale ale salii, sunt dispuse doua scari de onoare monumentale, construite in totalitate din marmura. Mai multe statuiete s-au gasit de-a lungul timpului in acesta sala, cele mai de seama fiind cea a lui Eugen Stanescu (sculptat de Ernest Dubois) si cea a avocatului Mihail Kornea scultura realizata in marmura de Romanelli.

Din cauza cutremurelor, dar si a terenului nu foarte stabil pe care se gaseste cladirea, sunt necesare lucrari de consolidare destul de dese, ultima fiiind efectuata in 2006, cand s-a si renovat cladirea, costul total al lucrarii fiind de aproximativ 30 de milioane de euro.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Turism

Un raspuns so far.

  1. […] Palatul de Justitie – construit intre anii 1890-1895 dupa planurile arhitecţilor Albert Ballu si Ion Mincu in stil renascentist, avand la intrare statuile ce simbolizeaza Legea, Dreptatea, Justitia, Adevarul, Forta si Prudenta […]3 + = eight

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player