Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Pasajul Macca & Villacrosse

Pasajul Macca-Villacrosse este pasajul acoperit care face legatura dintre Calea Victoriei si zona Lipscani.

Am putea spune ca existenta pasajului Macca-Villacrosse se datoreaza in mare parte  lui Petrache Serafim. Acesta a cumparat Hanul Campineanu de la Iancu Campineanu, care il mostenise dupa moartea parintilor sai. Hanul se afla la intersectia dintre Calea Victoriei (fosta Podul Mogosoaiei) si strada Lipscani.

Petros Serafim a fost dragoman (traducator) pe langa ambasada Frantei la Constantinopol. A fost apoi trimis talmaci pe langa Napoleon Bonaparte pe la 1812. Dupa infrangerea lui Napoleon in Rusia, intentionand sa se intoarca acasa, s-a oprit la Bucuresti, unde se indragosteste si se insoara cu Maria, cu care face cinci fete.

Una dintre cele cinci fete, Polixenia se marita cu Xavier Villacrosse, un arhitect catalan care fusese numit arhitect al Bucurestiului. In urma casatoriei (1843), Serafim isi imparte averea, partea dinspre strada Eugen Caranda (atunci strada Caraghiorghevici), dandu-i-o zestre ficei sale.

Partea dinspre Calea Victoriei, o ofera tot ca dota unei alte fiice, Anastasia, care se marita cu Mihail Macca, negustor de blanuri si politician liberal.

Pana la acest moment al istoriei, acel loc a mai fost in proprietatea Societatii Filarmonice care a incercat contruirea Filarmonicii. Proiectul nu s-a mai pus in practica si astfel a fost cumparat de un evreu-ungur care a contruit “Hotel Stadt Pesth“. Hotelul avea 9 camere la etaj, iar la parter o mare cafenea, un restaurant si un café-chantant, unde se spune ca femeile (germane si ungare), frumoase ca niste nimfe, erau sufletul petrecerilor. Numai sambata nu era bal.

Hotelul si-a pierdut incet incet din faima, si in jurul celor doua laturi ale sale s-au proiectat cele doua pasaje actuale, ambele facand legatura dintre Calea Victoriei si strada Eugen Caranda. Unul dintre pasaje, cel dinspre Lipscani, a fost numit pasajul Villacrosse dupa arhitectul catalan al Bucurestiului intre 1840-1850, iar celalalt pasajul Macca, dupa numele cumnatului sau Mihail Macca.

Pasajul, acoperit cu sticla si in forma de potcoava alungita, proiectat de arhitectul Felix Xenopol, a fost terminat in 1891. Pasajul avea menirea de a lega Banca Nationala de cea mai intens circulata artera comerciala din acea vreme. In acelasi timp pasajul avea la parter locuri pentru mici magazine. Avea, de asemenea si un rol practic, acela de a evita aglomeratia dintre cele doua artere comerciale importante ale Bucurestiului, Calea Victoriei si Strada Lipscani.

Pasajul a fost acoperit cu sticla galbuie, dand un aer de intimitate si confort. La intrarea din spre strada Eugen Carada este realizat un portal monumental. De asemenea cladirile din pasaj sunt prevazute cu ornamente din stuc. Rotonda de dupa intrare are un acoperis vitraliu de sticla.

Pasajul Macca&Villacrose a purtat in anii 1960-1980, si denumirea de “Pasajul Bijuteria”.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Post to Twitter

Categorie: Turism

Un raspuns so far.

  1. […] Pasajul Macca &Villacrosse – inca pastreaza aroma perioadei interbelice, fiind cea mai frumoasa poarta catre orasul istoric; […]eight + 5 =

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player