Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Relatari din vacanta: Viena Imperiala

Viena a fost capitala de mare imperiu timp de cateva sute de ani. Dupa ce, de a lungul istoriei, a trecut prin ciuma si razboaie, dupa ce a fost ocupata de otomani si eliberata cu ajutorul polonezilor si dupa ce a devenit capitala in cadrul UE, am ajuns sa o vizitez si eu :).

Inarmat cu un ghid, am plecat pe ruta Bucuresti-Viena cu Austrian Airlines, care mi-a oferit servicii de foarte buna calitate la un pret rezonabil (98 € dus-intors), si in aproximativ doua ore de la decolare eram in centrul orasului, mai precis la Morzinplatz, piateta unde m-a lasat bus-ul luat de la aeroport (13 € dus-intors cu Vienna Card, achizionat de la acelasi ghiseu de unde am luat si biletele pentru bus). Autobuzul reprezinta, de altfel, una dintre cele mai bune si ieftine variante de transport pe ruta aeroport-oras, putin mai ieftin fiind CAT (City Airport Train) pe care nu l-am incercat de data asta.

Dar inainte de va povesti despre ce am vizitat la Viena vreau sa comparam putin cifrele celor doua orase, nu pentru a scoate in evidenta ceva anume, ci pentru simpla informare.

Bucuresti

Viena

Numar de locuitori 1.9 mil. locuitori 1.7 mil. locuitori
Densitate ~8 locuitori/km2 ~4 locuitori/km2
Suprafata 285 km2 414 km2
Spatii verzi ~15% din suprafata ~50% din suprafata
Altitudine minima/maxima 60 m/90 m 151 m/ 543 m
Lungimea pistelor pentru biciclete ~ 50 km ~ 1000 km
Lungimea retelei de metrou ~ 70 km ~ 75 km

In prima zi, avand mai putin timp la dispozitie am ales sa fac o plimbare prin Stadtpark, sa mananc o inghetata si sa colind o parte din Ringstraße, unde nu am fost surpins sa dau si peste cateva rude de nume ale unor hoteluri din Bucuresti, cum ar fi: Hotel Marriott, Hotel Radisson Blu, Hotel Hilton, Hotel Intercontinental, Hotel Ambasador si Hotel Bristol.

Conform ghidului cumparat din Bucuresti printre cele mai frumoase 10 locuri din Viena figurau si: Hofburg cu ale sale Schmetterlinghaus si  Biblioteca Nationala a Austriei, Stephansdom, Palatul Schönbrunn, Saatsoper, Parlamentul, Primaria. Evident ca le-am vizitat si eu!

Stephansdom – Catedrala Sfantul Stefan

In jurul acestei impresionante catedrale din secolele XII-XV, a carei fatada gotica ascunde un interior mai degraba baroc, s-a inchegat centrul istoric, Innere Stadt. Terasele si cafenele sunt puzderie, ca in orice centru vechi care se respecta :).

Din cele doua turnuri, Turnul de Sud, alintat de vienezi Steffl, accesibil numai pe scari si Turnul de Nord, accesibil cu ajutorul unui lift, se poate vedea perimetrul Innere Stadt.

Stephansdom a devenit cu timpul cel mai cunoscut simbol al Vienei, ba chiar al Austriei.

Intarea este gratuita in biserica. Daca vreti sa urcati in turnuri cu liftul sau pe scari trebuie sa platiti.

Hofburg – Palatul Imperial

Acest imens palat cu 18 aripi si 2600 de incaperi a fost resedinta Habsburgilor si centrul politic si administrativ al vastului lor imperiu. Maretia imperiala poate fi aici admirata in toata splendoarea sa.

Pot fi vizitate multe, foarte multe in acest complex imperial: apartamentele imperiale si Muzeul Sisi, colectia imperiala de argintarie, tezaurul imperial, capela imperiala, Scoala Spaniola de Echitatie, Biblioteca Nationala a Austriei, Albertina, Muzeul Filmului Austriac, Schmetterlinghaus (Sera cu fluturi), Muzeul de Istoria Artei, Muzeul de Istorie Naturala, etc.

Cred ti-ar trebui vreo saptamana sa aprofundezi tot ce ofera Hofburg. In scurta mea vizita am bifat doar vreo cateva dintre atractiile sale:

  • ONB – Biblioteca Nationala a Austriei

Fosta Biblioteca a curtii imperiale (Hofbibliothek), ONB are expuse peste 200.000 de volume, cele mai valoroase dintre acestea putand fi admirate in salile deschise publicului. Cea mai fastuoasa sala este Prunksaal (nucleul bibliotecii imperiale) unde se “adaposteste” colectia personala a printului Eugen de Savoia, formata din 15.000 de carti si una dintre cele mai mari colectii cuprinzand scrierile lui Martin Luther din perioada Reformei.

In plus, am aflat de la o romanca care era agent de paza in aceasta impresionanta sala ca tot acolo se mai afla o biblie de peste 1500 de ani, un glob un valoare de 16 mil. € si carti scrise in filigran de aur in valoare de aproximativ 200000 de euro bucata.

Intrare: 7 € / 6.3 € cu Vienna Card

  • Schmetterlinghaus – Sera cu fluturi

Este una dintre cele mai exotice atractii ale Vienei. Amenajata intr-o sera in stil Art Nouveau, pe o suprafata de 280 m2 unde zeci de fluturi de dimensiuni nemaivazute (de mine cel putin) zboara liberi in mijlocul unei vegetatii luxuriante. Fluturii de natura exotica sunt adusi din Costa Rica, Thailanda si Belize.

Intrare: 5.5 € / 5 € cu Vienna Card

Parlamentul

O cladire foarte frumoasa gandita sub forma unui templu grec de catre arhitectii danezi care au creat-o :-? . Frumusetea sa este egalata de cea a Fantanii Pallas Atena din fata.

Nu numai pe dinafara cladirea este una care impresioneaza, dar mai ales inauntru unde salile care au scapat de bombardamentul din 1945 al nemtilor arata atat de bine incat fiecare membru al grupului care a vizitat cladirea a scapat cate un “wow”.

Intrare: 5 € – tur ghidat in engleza

Staatsoper – Opera de Stat

Faimoasa Opera de Stat, in fata careia se extaziaza astazi toti turistii ajunsi la Viena, nu a fost la fel de populara la inceputurile sale, avand parte de multe critici si nu mai putin de trei deschideri “oficiale”. De altfel, se spune ca unul dintre cei doi arhitecti ai cladirii s-a si sinucis din cauza criticilor.

In 1945, nemtii trecuti cu avioanele pe deasupra au crezut ca este o rafinarie si au bombardat-o, distrugand o buna parte din ea. Evident ca a fost refacuta, iar astazi sala are o capacitate de 2200 de locuri, se joaca cate o piesa aproape in fiecare zi. La premiere pentru a prinde bilete trebuie sa “vanezi” macar cu un an inainte.

Cu mandrie am aflat ca cel mai longeviv director al Operei se Stat din Viena a fost un roman, Ioan Holender. A ramas in functie timp de 18 ani, in intervalul  1992-2000.

Intrare: 6.5 € – tur ghidat in engleza

Schönbrunn

Mi-as dori si eu sa am o asa resedinta de vara ca cea avuta de Habsburgi aproape 200 de ani. Palatul are un numar impresionant de 1441 de camere si este construit in stil baroc.

Gradinile sale sunt cu adevarat impresionante, iar gradina zoologica a palatului este cea mai veche din lume (1752).

Mai puteti vizita si poza daca ajungeti aici: gradinile in stil rococo, Gloriette (o terasa panoramica), fantana lui Neptun (la baza ei Gloriette), cele 40 de camere deschise publicului din palat, colectia imperiala de trasuri, primul WC public din lume, ruinele romane, labirintul si Muzeul Copiilor.

Intrare la zoo: 14 € / 12 € cu Vienna Card

Acestea sunt numai cateva dintre obictivele turistice vizitate de mine, in scurta vacanta de o saptamana petrecuta in Viena. Fosta capitala de imperiu are foate multe de oferit si nu este foarte departe de Bucuresti si nici foarte scumpa. Deci daca vi se ofera oportunitatea de a o vizita nu o ratati. Veti descoperi un oras cu adevarat frumos, civilizat, curat, sigur in care nu va veti plictisi.

 

Bloggeri pe care mai ii citesc si care au scris despre Viena razvanpascu.ro si viajoa.ro, iar informatii daca vrei pregatesti sa vizitezi capitala Austriei gasesti pe wien.info.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole


nine + = 14

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player