Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Romania este mai buna decat Anglia

Romania este mai buna decat Anglia in viziunea unui fotograf. Şi-a impresionat profesorii britanici cu fotografiile sale artistice.

La 23 de ani, bucureşteanul Radu Tudoroiu a expus la Paris, la Londra şi la Rochester, urmează Polonia şi Finlanda. Doarme în camera obscură, studiază la Universitatea pentru arte creative din Rochester. După succesul din afară a decis să revină în ţară fiindcă România e cea mai bună pentru un artist.

În Anglia, dacă apeşi pe un buton, ştii exact ce vei obţine. În România, însă, dacă apeşi pe acelaşi buton, mereu obţii altceva; şi niciodată nu ştii ce. Anglia îţi oferă răspunsuri, România te face să-ţi pui întrebări. Anglia e ermetică, e constantă, România e mereu altfel. De câte ori revin în ţară, găsesc ceva nou“.

Cam astea sunt motivele pentru care bucureşteanul Radu Tudoroiu, 23 de ani, a ales să se întoarcă din Anglia în România. Acum trei ani a plecat afară să studieze fotografia. Voia să ştie mai mult decât ce se făcea în ţară. Într-o facultate britanică de artă a învăţat fotografia, profesorii i-au dat pe mână aparate de mii de lire, să-şi facă proiectele de şcoală cu ele, iar rezultatele au fost frumoase de tot. Până acum, Radu a expus la Paris, la Rochester şi la Londra. Aici a fost ales să participe din 700-800 de artişti care şi-au încercat norocul; el şi încă 24 de fotografi.

A dat pe spate juriul printr-o singură fotografie – două scaune rupte, unul fără spătar, altul fără şezut, unul lângă altul, şi aşezate exact în mijlocul unei străzi. Mai urmează expoziţii în Polonia, în Finlanda şi în Luton (lângă Londra). Aici este unul dintre cele patru nume cap de afiş, deşi student încă. Cunoscuţii care află că va părăsi Anglia să vină înapoi în ţară îl privesc de parcă ar fi niţel nebun. Dar asta se va întâmpla peste câteva luni, după ce îşi va lua licenţa. Până atunci, locuieşte tot în dormitorul lui britanic, transformat pe de-a întregul într-o imensă cameră obscură.

9.500 de lire – facultatea britanică; plăteşti numai după ce te angajezi

Era un puşti când ai lui l-au trimis să vadă cum se câştigă banii. Pe la 16 ani Radu a aterizat într-o redacţie de ziar, să facă practică cu fotoreporterii. Imediat cum termina orele la şcoală, o zbughea pe teren, la făcut poze. Pe la 17 ani deja muncea cot la cot cu fotoreporterii experimentaţi. Pleca în delegaţii şi, rupt de somn, dormea pe bancheta din spate până când ajungea la destinaţie… căci pe teren trebuia să fie fresh ca un boboc, chiar dacă venise obosit de la şcoală. În timpul liber bătea la tobe într-o formaţie. Desigur, era cel mai mic şi de acolo. Mai târziu a început să viseze Anglia şi aşa a aplicat pentru “Fotografie digitală şi artă video” a Universităţii Bedfordshire, în Luton.

Am trimis un portofoliu micuţ mai mult aşa, de amuzament, să văd dacă merge. Am primit răspunsul lor cum că sunt încântaţi şi că sunt acceptat. Însă la cursuri am descoperit că profesorii nu erau destul de buni, în sensul în care aş fi vrut eu. Nu ne explicau fotografia conceptuală, artistică. Sau psihologia fotografiei. Ne predau tot lucruri tehnice, pe care le poţi învăţa şi singur de pe Google sau din cărţi. Ne mai arătau cum să lucrăm cu unele aparate, cum să developăm filme ori să printăm pe hârtie foto“, povesteşte Radu.

Pentru facultate nu a plătit nimic deocamdată; aici, englezii au un sistem diferit de al nostru: “Guvernul îţi plăteşte facultatea, iar tu returnezi banii, în rate, după ce o termini şi începi să câştigi din ceea ce faci. Plăteşti dacă ajungi să câştigi peste 1.500 de lire pe lună, în Anglia, sau 600 de lire, în România. Eu, de pildă, am de înapoiat în jur de 9.500 de lire“.

Cum învaţă studenţii străini: ceri, şi facultatea îţi dă orice cameră doreşti

Ca să înveţe şi mai mult, s-a transferat la o altă facultate (Universitatea pentru arte creative), în Rochester, la “Studii de fotografie contemporană“, direct în anul doi. Aici, întâlnirile cu profesorii sunt foarte rare (cam două pe lună, fiecare de câte 45 de minute), în rest – practică şi proiecte. Nu trebuie decât să ceară şi li se aduce aproape orice cameră îşi doresc. Ba câtorva dintre ei li se lasă tot timpul pe mână, chiar şi în vacanţe. Radu a fost cu adevărat fericit când li s-au adus la facultate nişte camere Hasselblad, din topul celor digitale. Prima serie valora în jur de 20.000 de lire. Acum, el lucrează cu un Wista şi cu un Horseman, fiecare de câteva mii de lire. Sunt ale facultăţii, dar are voie să le ia oriunde cu el, chiar şi în România.

Wista e o ciudăţenie de aparat; zici că e de epocă, dar nu-i. Are numai o lentilă şi placa. Restul e o cutie întunecată. Cu el, pozele se fac extrem de încet, aştepţi, numeri secundele după ceas, iar aştepţi, măsori lumina cu un exponometru. “O singură fotografie a durat odată şase ore. Am stat într-o cameră întunecată, pe un scaun, şase ore, ca să prind lumina potrivită. Nu puteam ieşi, căci dacă deschideam uşa intra lumina în cameră. Aparatul ăsta m-a învăţat să fiu mai liniştit, să stau locului. O să-l iubesc întotdeauna. Oricum, am învăţat că, dacă vrei să-ţi iasă un lucru foarte bine, nu trebuie să faci compromisuri“.

Lucrarea sa de licenţă, partea scrisă, are numai… 36 de pagini. E despre psihologia portretelor, scurt şi la obiect. Iar partea practică va fi o expoziţie serioasă. Profesorii de licenţă sunt unii dintre cei mai buni critici de artă din Anglia.

Am stat trei zile într-un pub, numai bând ceai şi observând oamenii

Notele se iau numai pe proiecte. Ca student-artist, eşti liber să-ţi alegi ce temă vrei. Iar proiectul nu rămâne numai pe blog, ci se concretizează într-o expoziţie. Pentru expoziţia “A treia persoană“, Radu şi-a pus colegii să arunce nişte electronice, în timp ce el le prindea pe cameră. Au ieşit poze cu televizoare zburătoare sau cu imprimante în cădere liberă. “Am mai distrus două computere, o imprimantă, patru televizoare, două cuptoare cu microunde şi un aspirator care înainte funcţiona perfect şi pe care l-am stricat noi de-a binelea. Toate erau abandonate pe trotuar, la gunoi. Britanicii au obiceiul să-şi arunce lucrurile din casă, deşi sunt funcţionale, pentru a-şi cumpăra altele, noi. Tema expoziţiei mele era, de fapt, o critică a nevoii de consum“, explică tânărul.

La expoziţia din Paris a “exportat” un set de fotografii pentru care a transpirat documentându-se zile în şir. A pornit tot dintr-o temă de şcoală. “În apropiere de aeroportul Heathrow există trei localităţi cu 10.000 de oameni care ar urma să fie strămutaţi pentru a face loc unei piste pentru aeroport. Am încercat, obiectiv, să arăt ce ar putea să piardă aceşti oameni. E ca şi când ai distruge un habitat. Aşa că m-am dus acolo şi am stat trei zile într-un pub, bând ceai şi numai uitându-mă la oameni, observându-i, fără să vorbesc cu nimeni.

Abia apoi am început să şi vorbim. M-au trimis la măcelar, la mecanic… Am descoperit povestea foarte interesantă a lui Tommy; în al Doilea Război Mondial făcuse parte din echipajul avionului de poştă secretă care transporta corespondenţa din Franţa în Anglia. Cum avionul nu avea voie să şi aterizeze, Tommy stătea în spate şi agăţa sacii de poştă. Acum, Regina îl simpatizează şi l-a şi decorat“.

Dar cu tot succesul său de acolo, Radu simte că România l-ar împlini mai mult. E mai bună pentru artişti, provoacă mai mult şi îi dă mai multe idei. Plus că aici mai sunt şi părinţii, cei care l-au susţinut cel mai mult în tot ceea ce a făcut. Dar cum rămâne cu greutăţile vieţii din ţară? “Depinde ce vrei să vezi. Dacă vrei să vezi numai lucrurile urâte, sigur le vei vedea“.

Sursa: Ziarul Gandul

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole

2 Raspunsuri so far.

 1. VillaRodizio says:

  offtopic … la multi ani pentru George si Georgiana de pe aici …

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Scaune says:

  cand o sa fie Romania mai buna, atunci sa sa traim si noi bine

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)


× seven = 56

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

 • Hoteluri Timisoara
 • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
 • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player