Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Sala Drepturilor Omului din Casa Poporului

Este sala unde trebuiau sa se tina sedintele Comitetului Politic Executiv al regimului comunist istaurat de Nicolae Ceusescu.

Are o suprafata de 625 de metri patrati si este lambrisata cu lemn de stejar, colorat in diferite nunate. Una dintre caracteristicile principale ale acestei sali este modulul format din doi pilastri din lemn de stejar, care se repeta din 6 in 6 metri pe intregul perimetru al salii, element imprumutat din arhitectura renastecentista italiana. Pe latura dinspre exterior sunt 5 ferestre cu ancadramentele puternic marcate cu sculpturi in lemn. Oglinzile au un aspect patinat datorita ipsosului folosit si ornamentelor din stuc. Plafonul este bogat ornamentat cu elemente din stucatura incadrate de un patrat format dintr-o succesiune de casete din lemn avand fiecare cate o plafoniera.

Elementul de referinta al acestei sali este candelabrul,  din cristal de Medias, al doilea ca marime din cladire si cu o greutate de aproximativ 2 tone. De asemenea, masa circulara din lemn de stejar machetat cu lemn de cires, aduce impresia de tot untiar in acest perimetru. Lemnul utilizat in acesta sala, ca de altfel toate materialele folosite la constructia Casei Poporului, sunt de provenienta autohtona.

Din punct de vedere arhitectural, Sala Drepturilor Omului imbina stilul rensacentist cu elemente traditionale ale arhitecturii romanesti. Sildurile, clantele si cache-radiatoarele sunt executate de artisti plastici dupa desenele arhitectilor. Fundalul salii, pe care urma sa fie pusa harta Romaniei, este format din panouri de lambriu sculptate. Covorul din Sala Drepturilor Omului are aceleasi nuante ca si stejarul parchetului si respecta modelul candelabrului de pe tavan. De altfel, toate covoarele sunt lucrate la Cisnadie din lana, piese mici si asamblate in fiecare sala corespunzator dimensiunii incaperilor.

Masa este inconjurata de 60 de scaune din lemn de stejar si tapiterie de catifea. La momentul initial, ar fi trebui sa fie 61, cel care lipseste ar fi fost ceva mai mare si mai inalt, dominator, si ar fi fost al presedintelui. Pozitia sa ar fi fost in dreptul peretelui care ce trebuia sa sustina harta Romaniei.

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole, Turism

4 Raspunsuri so far.

 1. Sala Drepturilor Omului din Casa Poporului | Bucuresti says:

  […] Sala Drepturilor Omului din Casa Poporului | Bucuresti December 9th, 2009 Este sala unde trebuiau sa se tina sedintele Comitetului Politic Executiv al regimului comunist istaurat de Nicolae Ceusescu. Are o suprafata de 625 de metri. […] […]

 2. Bogdan says:

  frumos pare… nu am fost niciodata… nu ne cunoastem orasul… toti zicem ca e imputit, jegos, dar nu scoatem ochii din rahat sa il vedem…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. vasilesamulescuvasile@yahoo.com says:

  Asa,i nene da nu uita ca suntem tinuti cu ochii acolo!!!!!!!!!Ar fi frumos ca cei care sunt la putere [prin votul nostru] sa se gindeasca ,ca ar trebui sa ne trateze ca pe OAMENI si nu ca pe sclavi,pentru a putea sa ridicam privirea din rahatul in care ei se scalda si sa putem vedea atitea lucruri care au fost create de Dumnezeu si de catre oameni si pentru NOI
  .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. vasilesamulescuvasile@yahoo.com says:

  ???????????????

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)


× five = 5

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

 • Hoteluri Timisoara
 • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
 • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player