Bucuresti

Bucuresti Blog. Restaurante, muzee, teatru, cinema, cluburi, concerte, targuri, petreceri, expozitii.

Strada Berzei – Mic istoric

La intersectia strazii Berzei cu strada Stirbei Voda, se afla Biserica Sfantul Stefan (ridicata in anul 1766) – numita si Biserica “Cuibul cu barza” datorita berzelor care isi faceau cuibul pe acoperisul acesteia.

Biserica a fost mutata cu 13 metri in anul 1987, casa parohiala si toate casele din preajma fiind demolate. Aceasta strada care leaga Calea Plevnei de Calea Grivitei s-a numit si “Ulita Buturugarilor”, deoarece pe aici treceau carele cu buturugile ramase dupa taierea padurilor din jurul Bucurestiului, cu ele incalzindu-se saracii care nu isi permiteau sa cumpere lemne de calitate.

De-a lungul ulitei curgea un parau care izvora dintr-o balta aflata undeva la Capul Podului – Piata Victoriei de astazi. Acest parau, dupa topirea zapezilor, producea inundatii in zona, apa baltind luni intregi in mahala.

In ziarul Trompeta Carpatilor din 16 februarie 1870, Cezar Boliac publica un articol, cu pseudonimul “Un mahalagiu”, in care se adresa edililor orasului: “Vedem cum apele se umfla precum Oltul care a trecut de mal si s-a Varsat pe o intindere de doua poste, precum Galatii la umflarea Dunarii. Sa ni se spuna cand va veni apa sa fugim? Luati masuri ca nu cumva prin inundari si inundari sa nu cumva sa va inecati si voi. Luati masuri de ingrijire nainte de a veni noi, poporul, sa le luam, ca atunci va fi vai de noi, poporul, sa le luam, ca atunci va fi vai de voi! Poate nu stii, cinstita primarie, care ai cincisute de amploaiati, pe unde se petrec aceste lucruri! Iti aratam un loc ce merge de la Sfantul Constantin si, trecand Podul de Pamant, peste aceasta strada, incepe alta apa, de la colt si tine pana in dosul sapunarului. Pre stanga, toata strada Berzei e un helesteu. Nici un inginer, nici un municipal, nici un ramator ca sa destupe undeva spre a se scurge aceasta apa. Nimic! Nici o initiativa, ca intr-o pustietate… Ce face acest primar, care merge la Palat in careta domneasca ca cel mai mare personagiu al tarii? Ce face acest Consiuliu Comunal?

Text preluat din cartea lui Alexandru Ofrim – “Strazi vechi din Bucurestiul de azi”. Cumparati! Merita!

Foto: locuridinbucuresti.wordpress.com, metropotam.ro, arhitectura-1906.ro, observatorulurban.ro, orasul.ro, roncea.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Voteaza si tu!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Post to Twitter

Categorie: Articole


− four = 5

HOTELURI IN ROMANIA

Loading...

Logo-ul Muzeului National al Taranului Roman

Mergeti spre cultura

Mai multe obiective culturale si muzee din Bucuresti au zile ...

The_mission_1st_of_march_2014

The Mission 1st

Sasha, 2manydjs, Art Department si Ali Nasser sunt invitatii The ...

Femina Star 2013

Femina Star - Comuni

Mai sunt cateva zile pentru inscrierea la Festivalul “Femina Star” ...

Tudor-Gheorghe-Pelerini-din-tara-nimanui

Tudor Gheorghe – P

Tudor Gheorghe revine pe scena Salii Palatului cu spectacolul “Pelerini ...

Rock in Parc 2013

Rock in Parc - Inscr

A mai ramas putin timp pana la incheierea inscrierilor la ...

Site-uri partenere

  • Hoteluri Timisoara
  • Tourneo - rezervari hoteliere NONSTOP
  • Logo brasovhoteluri.ro
Get Adobe Flash player